mungos wrote:1. зашто само политичара и тајкуна? Постоји закон о пореклу имовине који се никада неће спроводити засигурно.
2. мислим да је и ова мера тотално неизводљива данас када су домаће фирме маргинализовано, довело би до повећања цена робе из увоза. Да не говоримо како би то прошло у овом протекторату и какве би заушке бриделе и то не од Швабе или неког озбиљног, већ од кроасана, словенаца и сличних распада. Далеко боље решење би било фаворизовање различитих области и привремене забране увоза ради фаворизовања и подстицања фаворизованих области где домаћи производ може бити компетентан.
3. прогресивно опорезивање баш и нема смисла ако би се клепили само најбогатији. Имало би ефекат само још веће утаје. Ако је пак слично скандинавским примерима онда има и смисла, али ми је то више политика левице (праве мислим, не ове домаће).
4. овај програм мислим да већ има (само на годину дана), уведен неколико месеци пред изборе како би се лажно повећала запосленост и мало легализовала сива зона. Треба увести подстицај за запошљавање људи из јавног сектора у приватном.
5. подстицаји овим "глупостима" пре науке, ит сектора и још 100 пречих ствари...па не знам који би израз употребио
Ово претходно у вези банака је неозбиљно и коментарисати када се нема основна ствар потребна да се са њима улази у коштац, а то је држава. А тим презадуженим боље да саветују да се наоружају, скупљају и пале извршитеље.
Ретко глуп програм, не само што је неизводљив и врло површан, већ чак није ни популистички.
1. Зато што је код њих сконцетрисана највећа моћ и новац, који долази из њиихове спреге, и што они највише контролишу наше животе. Њихова крађа и криминал је огромних размера и има огромне последице по све нас.
2. Колико сам видео, Двери се залажу за прекид преговора са еу. Ми смо већ пре пар година имали ситуацију да нисмо примењивали ссп(дакле, царине су постојале) и цене су биле исте као и ове. Ово што причам је повезано са првом тачком: одређенио олигарси, попут Мишковића, Бека и ујака који држе идеу, меркамтор и роду, су састављали наше тзв. проевропске владе јер су имали велику корист од тога. Они су велики увозници, са скидање царина на увоз робе из еу, они су добили велики новац јер су цене задржали на истом нивоу а више нису морали да плаћају царине држави. Држава због тога губи од 500 милиона до 1 милијарде годишње, говорим о буџету, толика је рупа. Корист је могла бити из пада цена, који се нису десили јер је тржиште картелисанио, и други део би требали да буду стране инвестиције, које ни приближно нису надокнадили губитак у буџету од пада царина(што видимо и по количини задуживања државе да би попунила рупу у буџету). Негативан ефекат пада царине је уништавање и оно мало домаће привреде које је радила, пре свега пољопривреде.
Лично се залажем да увођење царина на само одређене, стратешке, гране привреде али за то се мора зауставити прича око уласка у еу.
3. Смисао прогресивног опорезивања је да највише клепи богате, зато се тако зове: стопа опорезивања прогресивно расте како више зарађујеш. У праву си да високи порези често наводе људе на избегавање плаћања пореза, али прогресивно опорезивање то смањује а ево и зашто: много је лакше контролисати 1% богатих који покушавају да избегну плаћање него ли 75% средње и сиромашаније класе која неће да плаћа због високих пореза. Са друге стране, опорезивање се овде односи, пре свега, на имовину и зараду док би друге порезе требало смањивати.
4. Мислим да се то не односи само на домаће фирме. Запосленост се у Србији није повећала, она се само статистички смањила пред изборе(начин рачунања) али је у реалним бројака иста као и пре пар година. Проблем са отварањем радних места у приватном сектору је више повезан са непостојањем ефинаских правних оквира и бирократског система, а онда и фискално питање, па чак и монетарно. Број људи у јавном сектору није толики да би се ту направила огромна уштеда, ма шта говорили неки демагози. То не значи да не треба отпустити страначки вишак и оне који ништа не раде, тачније већину јавних предузећа треба пустити на тржиште, берзу, али за то треба јак правни систем. Већ сам рекао, да је највећа рупа у буџету после 2012 дошла због примене ссп са еу.
5. Колико видим пише и наука. А, не знам шта тачно мислиш ИТ и зашто би они добијали било какве пореске олакшице пошто су сасвим способни да сами праве добар новац? Примера ради, спорт у Србији то није, и да би неко уложио у неки спортски клуб треба му дати неке олакашице са друге стране, то постоји у добром броју развијених земаља. Улагање у спорт у Србији је губљење новца.
Да, мора да постоји нека способна држава, али чему онда ова горе прича са твоје стране?