Тема за све и свашта
Re: Тема за све и свашта
Неке мање парцеле воћњака и шуме које је већ продала, стари ауто, нешто акција предузећа у којем је радио и нешто мало кинте са рачуна, све у свему, вредности око 4к евра. Дуг се потражује од 2014., застаревање би требало да настане 2024., да ли постоји нека реална опција одуговлачења док то не застари ?
nema šanse, ako je postupak već pokrenut
to sad zastareva za 10 godina od dana kada je rešenje o izvršenju postalo pravnosnažno
kad je prodala parcele? ako je prošlo više od godinu dana, to ne mogu da pobijaju
to sad zastareva za 10 godina od dana kada je rešenje o izvršenju postalo pravnosnažno
kad je prodala parcele? ako je prošlo više od godinu dana, to ne mogu da pobijaju
Има око 2 године откако је продала парцеле. Ок, шта је, ту је. Хвала на одговорима !
- pustinjska lisica
Па због тога би тешко могла да заглави мардељ, али што каже колега, такви правни послови могу да се побијају паулијанском тужбом (тужба за побијање дужникових правних радњи).
Приде, ако је старица као што кажеш, вероватно има пензију, па ценим да ће јој се прво закачити на пензију, по закону могу да јој оптерете до 2/3 пензије, односно до 1/2 половине ако прима минималну пензију и тако све док не наплате целокупно потраживање: главни дуг, камата и трошкови поступка.
Приде, ако је старица као што кажеш, вероватно има пензију, па ценим да ће јој се прво закачити на пензију, по закону могу да јој оптерете до 2/3 пензије, односно до 1/2 половине ако прима минималну пензију и тако све док не наплате целокупно потраживање: главни дуг, камата и трошкови поступка.
У реверу носим марамицу белу ја,
свака мене фрајла, свако ме девојче зна,
кад год ја сретнем лепе цурице целу им дадем,
а оне викну дај дуплирај душице.
марамица маркизет, мене воли цео свет
Pravnici, kad ste već postigli radnu temperaturu, moze li savet?
Nasledio sam stan od pokojne majke, za koji znam da nije plaćala godišnji porez na imovinu od kupovine (negde decembar 2012), čak štaviše nije se nikad ni prijavila u poresku da plaća, te kada sam zadnji put proveravao nije bilo nikakvih dugova ni potrazivanja.
Sada kad sam nasledio, imam zakonsku obavezu da se prijavim u poresku i da plaćam redovno porez.
Šta mogu očekivati, da mi ljuljnu 7 godina poreza da platim?
Ili da se pravim lud, da plaćam od sada za sebee, pa da čekam da ovo zastari? - U tom slučaju koliko bi trebalo da čekam?
Nasledio sam stan od pokojne majke, za koji znam da nije plaćala godišnji porez na imovinu od kupovine (negde decembar 2012), čak štaviše nije se nikad ni prijavila u poresku da plaća, te kada sam zadnji put proveravao nije bilo nikakvih dugova ni potrazivanja.
Sada kad sam nasledio, imam zakonsku obavezu da se prijavim u poresku i da plaćam redovno porez.
Šta mogu očekivati, da mi ljuljnu 7 godina poreza da platim?
Ili da se pravim lud, da plaćam od sada za sebee, pa da čekam da ovo zastari? - U tom slučaju koliko bi trebalo da čekam?
- pustinjska lisica
Рок застарелости пореских потраживања је 5 година, с тим да рок почиње да тече од 01. јануара наредне године од кад је настао ткз. пореских догађај који је основ за опорезивање.
Другим речима, рок застарелости порез за 2012. године je почео да тече 01. јануара 2013. године и требало би да је застарелост наступила 2018. године. Исто тако за сваку следећу годину. Опет, напомињем требало би, јер се застарелост прекида сваком радњом Пореске управе у циљу наплате пореза. На основу твоје приче, с обзиром да ти се мајка није уопште евидентирала за порез, ценим да нису ни покретали поступак против ње, нити доносили решења о годишњем порезу на њено име.
Е сад, што се тиче твојих обавеза као наследника, када се будеш пријавио у Пореској управи као власник да би те увели у систем као пореског обвезника по том основу, постоји могућност да те као наследника ребну, ако им се упали лампица и почну да чепркају како то да порез није био плаћан 7 година, мада би евентуално могао да истичеш приговор застарелости за нпр. 2012., 2013., а ускоро и за 2014. годину. Ово је само претпоставка, јер не знам како у пракси функционише Пореска управа, пошто се пореским правом не бавим, али ценим да Рођа зна доста о томе.
Другим речима, рок застарелости порез за 2012. године je почео да тече 01. јануара 2013. године и требало би да је застарелост наступила 2018. године. Исто тако за сваку следећу годину. Опет, напомињем требало би, јер се застарелост прекида сваком радњом Пореске управе у циљу наплате пореза. На основу твоје приче, с обзиром да ти се мајка није уопште евидентирала за порез, ценим да нису ни покретали поступак против ње, нити доносили решења о годишњем порезу на њено име.
Е сад, што се тиче твојих обавеза као наследника, када се будеш пријавио у Пореској управи као власник да би те увели у систем као пореског обвезника по том основу, постоји могућност да те као наследника ребну, ако им се упали лампица и почну да чепркају како то да порез није био плаћан 7 година, мада би евентуално могао да истичеш приговор застарелости за нпр. 2012., 2013., а ускоро и за 2014. годину. Ово је само претпоставка, јер не знам како у пракси функционише Пореска управа, пошто се пореским правом не бавим, али ценим да Рођа зна доста о томе.
У реверу носим марамицу белу ја,
ja bih se pravio lud, otkud ti znaš da keva nije plaćala
ovo što kaže Lija je tačno, za pet godina od prvog sledećeg dana godine koja sledi nakon godine u kojoj je obaveza nastala zastareva pravo na pokretanje postupka
dakle, podneo bih poresku prijavu za porez na nasleđe i poklon, sa dokumentima za oslobođenje od tog poreza, pošto kao naslednik prvog naslednog reda ne plaćaš taj porez, a za ostalo bih se pravio blesav i čekao da vidim da li će oni nešto da urade
ako krenu, onda ideš na zastarelost itd
ovo što kaže Lija je tačno, za pet godina od prvog sledećeg dana godine koja sledi nakon godine u kojoj je obaveza nastala zastareva pravo na pokretanje postupka
dakle, podneo bih poresku prijavu za porez na nasleđe i poklon, sa dokumentima za oslobođenje od tog poreza, pošto kao naslednik prvog naslednog reda ne plaćaš taj porez, a za ostalo bih se pravio blesav i čekao da vidim da li će oni nešto da urade
ako krenu, onda ideš na zastarelost itd
super, hvala vam. I ja mislim da mi je bolje da se pravim lud jer kako god da okrenes, za isti broj godina placas zbog zastarelosti, pa doslo na red sada il za par godina. A postoji mogucnost da za 5 godina zastari komplet sve.
ne postoji, pošto tebi svake godine dospeva obaveza plaćanja poreza na imovinu, tako da će uvek moći da te terete unazad pet godina za ono za šta si se pravio blesav
ali za ono preko pet godina ćeš moži da se izvučeš zbog zastare
ali za ono preko pet godina ćeš moži da se izvučeš zbog zastare
na to sam i mislio, na taj period dok je na kevu bio stan, za 5 godina bi teoretski to zastarelo? A ja bih normalno krenuo da placam za sebe sad.
Sestrinom klincu uzeo slicice liga sampiona kad u albumu nema Zvezde,zna li neko zbog cega?
Можда је албум за следећу годину?
Nema nas ni u FIFI, sto je hiljadu puta crnje. Imamo katastrofalan marketing i to ti je odgovor na bilo koje pitanje tog tipa.
Nisu imali gde da nađu slike fudbalera 

Spustili su tenzije,
izdali su prezime,
izdali ste pretke,
eto sto vas narod prezire.
izdali su prezime,
izdali ste pretke,
eto sto vas narod prezire.
mislim da je neko pričao da su iz CZ ili Partizana tražili pare da dozvole ubacivanje u igru 

Ukinuli Sport klub,N1 i druge kanala na Posta net....
Da li neko ima da preporuci operatera ili varijantu sa arenom i sk u paketu?
Da li neko ima da preporuci operatera ili varijantu sa arenom i sk u paketu?
"Вјечна зубља вјечне помрчинe
нит догори нити свјетлост губи"
нит догори нити свјетлост губи"
Arenu i SK ko god da ima zajedno u ponudi, uskoro će da izgubi, zato što će SBB sve bitne prenose da prebaci na Novu Sport, pa će onda SK postati besmislen.
https://sbb.rs/nova-sport-kanal
https://sbb.rs/nova-sport-kanal
Sk nece postati besmislen,posto imaju previse sadrzaja za samo jedan kanal,ne moze nova sport da prenosi i pl i primeru,vec to im je previse,a gde je sve ostalo.
Polaris media iz nisa nudi samo pet kanala arena sport,bez ostalih kanala,600 dinara mesecno + instalacija,zovite pa se raspitajte, pisam sam o tome xy puta
Polaris media iz nisa nudi samo pet kanala arena sport,bez ostalih kanala,600 dinara mesecno + instalacija,zovite pa se raspitajte, pisam sam o tome xy puta
Dvor na Uni,crkvica na brijegu,to je mesto dje se Srbi legu
I ja imam sk i nova sport preko sbb-a plus polaris media pet arena (600 din mesecno), sve sljaka kao sat...
З В Е З Д А Л Е !