Душевна болница
Re: Душевна болница
Ljudi su stoka. Zemlja životinjama.
A za piliće... Ne mora da znači da je loše meso, prvi dan, otvaranje... Normalno je da bude nešto što je baš jeftino i ljudi dođu po to a kupe i druge stvari. Promocija...
A za piliće... Ne mora da znači da je loše meso, prvi dan, otvaranje... Normalno je da bude nešto što je baš jeftino i ljudi dođu po to a kupe i druge stvari. Promocija...
Spustili su tenzije,
izdali su prezime,
izdali ste pretke,
eto sto vas narod prezire.
izdali su prezime,
izdali ste pretke,
eto sto vas narod prezire.
Ово није као деведесетих кад се отимао хлеб због голе егзистенције. Људи су једноставно стока, није да баш толико нема пара па да мора да се уштеди 100-200 динара по пилету. Ту се бре узимају целе палете, и то кошта сигурно. Па у Америци где је висок стандард, имаш црни петак где се људи кољу за јебени тв.
- lost&found
prcko wrote:ultrastito wrote:debilana, nista manja nego sto su primeri u amerikama za one njihove kurceve dane popusta. ljudi su stoka, tu su meridijani i geografske sirine nebitne.
Istina, al nekako je jadniji utisak kad vidis da se ljudi peglaju za piletinu i banane nego tamo za televizore i mobilne.
Ja bas mislim obrnuto, posto je ovo bar hrana, tj neophodna za egzistenciju a tv i mobilni ne
U svakom slucaju, ni jedno ni drugo nije opravdanje da se ponasas ko urodjenik
EDIT: mada mislim da ima i dosta ljudi koji kupuju da bi posle preprodavali po vecim cenama,...
Nevezano za ovu temu oko pilića ali ja moram da priznam da nikada ali nikada ne bih mogao u gradu (stanu) da živim.
Pre svega jer sam sa sela i pomisao na ljude koji grebu jebu da bi otišli u recimo Beograd da bi radili kod nekog buzdovana 100 godina pa potom imali 10 tisuća penziju i tako krezubi uživaju u svom onom ruglu i buci koji taj grad pruža, a pritom bezbroj ogavnih ljudi, umišljenih građana šetaju u svojim fensi odelima i mokasinama sa naočarima za sunce tokom jesenjih i zimskih dana. A onako kao otac... živiš u svojih 40, 50 kvadrata. Gde ti svaka budala lupa i sa leve i sa desne strane tog zida. Od gore i od dole. Pa poštuješ taj mir u zgradi i vazda ne možeš da hodaš po svojoj kući go ili da uživaš sa prijateljima kako recimo to bude negde na selu. Da raspališ prase u dvorištu, sprovedeš kablove i muziku i uz to nekoliko gajbi da se masa rashladi - a da te onaj nervozni komšija sa 10og sprata ne prijavi za kršenje javnog reda i mira.
I tako odeš jednom godišnje u taj grad. Da malo kupiš neke krpe, uljudiš se i jednom izađeš iz opanaka. A nadomak tog grada već osetiš nervozu i jebeš mamu taksistima i ološima kojih je previše jer valjda od tog bezobrazluka više nemaju respekta ni prema pešacima ni klincima koji idu u školu ni starijim ljudima a kamoli nekom seljačetu koji dođe sa jugićem iz provincije.
Da se niko ne uvredi ovde, a ima Vas dosta koji ste baš iz Beograda ili nekog drugog većeg grada. Ali jednostavno mi nije jasno šta to ljudi vide u tome da budu tamo? Odnosi se na one koji ostave kuću i dvorište - mir i tišinu i odu tamo da žive.
Reče mi jednom jedan čovek: "sine zapamti, samo sirotinja živi u gradu. Oni imalo imućniji građani su pokupovali kuće za bagatelu u selima koja su odavno prazna, a oni što sve imaju su prodali i otišli tamo na 10ti sprat da ne bi imali ništa".
I to me godinama prati i do danas mi se uvek mota po glavi kada čujem nekog da jedva čeka da ode i preseli se u Bg. A iza sebe ostavi roditelje i kuću i zemlju, i rasproda traktore i mašine i svu stoku i zemlju da bi uživao i jednom ušao u to usko platneno odelo sa crvenom kravatom i kožnom torbom.
I onda vidiš ovakvu scenu gde se krezubi tuku oko pileta, oko kile neke usmrdele banane od 40 dinara. Pa se setiš 90tih i masovnih skokova sa mosta i suicida jer ljudi nisu imali šta da jedu pa se izbezumljeni predavali bogu na istinu a samo par godina pre toga prodali kravu i džak brašna da bi studirali u tom komunističkom Titovom ruglu sa Sremske strane Beograda.
Nikada mi neće biti jasno i uvek će mi biti žao tih klinaca koji maštaju o Beogradu. Dorćolu, Zvezdari, Nbg-u i ostalim getoima.
Opet se izvinjavam forumašima ali morao sam da izbacim tu žal iz sebe i samo pitam možda li nešto nije sa mnom u redu? Možda ja imam pogrešno viđenje.
A znam da koliko god se selo sistematski uništava godinama, ta džungla od grada ne može postojati bez njega.
Kako reče onaj čovek na ćubu. "Glavno oružje jedne države je lebac odnosno seljak. Gladna vojska ne može da ratuje, nego se predaje i beži".
Pre svega jer sam sa sela i pomisao na ljude koji grebu jebu da bi otišli u recimo Beograd da bi radili kod nekog buzdovana 100 godina pa potom imali 10 tisuća penziju i tako krezubi uživaju u svom onom ruglu i buci koji taj grad pruža, a pritom bezbroj ogavnih ljudi, umišljenih građana šetaju u svojim fensi odelima i mokasinama sa naočarima za sunce tokom jesenjih i zimskih dana. A onako kao otac... živiš u svojih 40, 50 kvadrata. Gde ti svaka budala lupa i sa leve i sa desne strane tog zida. Od gore i od dole. Pa poštuješ taj mir u zgradi i vazda ne možeš da hodaš po svojoj kući go ili da uživaš sa prijateljima kako recimo to bude negde na selu. Da raspališ prase u dvorištu, sprovedeš kablove i muziku i uz to nekoliko gajbi da se masa rashladi - a da te onaj nervozni komšija sa 10og sprata ne prijavi za kršenje javnog reda i mira.
I tako odeš jednom godišnje u taj grad. Da malo kupiš neke krpe, uljudiš se i jednom izađeš iz opanaka. A nadomak tog grada već osetiš nervozu i jebeš mamu taksistima i ološima kojih je previše jer valjda od tog bezobrazluka više nemaju respekta ni prema pešacima ni klincima koji idu u školu ni starijim ljudima a kamoli nekom seljačetu koji dođe sa jugićem iz provincije.
Da se niko ne uvredi ovde, a ima Vas dosta koji ste baš iz Beograda ili nekog drugog većeg grada. Ali jednostavno mi nije jasno šta to ljudi vide u tome da budu tamo? Odnosi se na one koji ostave kuću i dvorište - mir i tišinu i odu tamo da žive.
Reče mi jednom jedan čovek: "sine zapamti, samo sirotinja živi u gradu. Oni imalo imućniji građani su pokupovali kuće za bagatelu u selima koja su odavno prazna, a oni što sve imaju su prodali i otišli tamo na 10ti sprat da ne bi imali ništa".
I to me godinama prati i do danas mi se uvek mota po glavi kada čujem nekog da jedva čeka da ode i preseli se u Bg. A iza sebe ostavi roditelje i kuću i zemlju, i rasproda traktore i mašine i svu stoku i zemlju da bi uživao i jednom ušao u to usko platneno odelo sa crvenom kravatom i kožnom torbom.
I onda vidiš ovakvu scenu gde se krezubi tuku oko pileta, oko kile neke usmrdele banane od 40 dinara. Pa se setiš 90tih i masovnih skokova sa mosta i suicida jer ljudi nisu imali šta da jedu pa se izbezumljeni predavali bogu na istinu a samo par godina pre toga prodali kravu i džak brašna da bi studirali u tom komunističkom Titovom ruglu sa Sremske strane Beograda.
Nikada mi neće biti jasno i uvek će mi biti žao tih klinaca koji maštaju o Beogradu. Dorćolu, Zvezdari, Nbg-u i ostalim getoima.
Opet se izvinjavam forumašima ali morao sam da izbacim tu žal iz sebe i samo pitam možda li nešto nije sa mnom u redu? Možda ja imam pogrešno viđenje.
A znam da koliko god se selo sistematski uništava godinama, ta džungla od grada ne može postojati bez njega.
Kako reče onaj čovek na ćubu. "Glavno oružje jedne države je lebac odnosno seljak. Gladna vojska ne može da ratuje, nego se predaje i beži".
(Street Force / Curva Orientale)
- ultrastito
da me ne shvatis pogresno, al ja iskreno nikad ne bih mogao da zivim na selu. ne zato sto je to fuj fuj ili zbog predrasuda koje imaju ljudi za seljake (ne ljaljane, seljacine, nego seljak kao pojam oko kojeg bi trebalo da se vrti ova zemlja), nego jednostavno ne mogu da zamislim svoju porodicu i sebe u toj sredini.
nabrojao si prednosti, a isto toliko imas i mana, da ne kazem otezavajucih okolnosti u vezi zivota na selu. sa moje tacke gledista, muka je to velika u svakom pogledu. opet, kako se ko snadje i kako kome sta odgovara. najgore je ako neko silom zivi u gradu, tj. selu. tad dolazi do ispoljavanja svega onoga loseg i u gradu i u selu.
moze o ovome na siroko i na veliko da se pise, al eto moj utisak je - vikendica, ok, da...moze, ali zivot...pa ja mislim da bih posle nedelju dana (recimo nedelju dana rane zime) prosvirao sebi metak kroz glavu. ako bih morao da kazem jednu rec koja bi opisala zivot na selu, iz mog ugla i onoga sto sam video i nekako rastumacio u glavi, to je - "depresija".
nabrojao si prednosti, a isto toliko imas i mana, da ne kazem otezavajucih okolnosti u vezi zivota na selu. sa moje tacke gledista, muka je to velika u svakom pogledu. opet, kako se ko snadje i kako kome sta odgovara. najgore je ako neko silom zivi u gradu, tj. selu. tad dolazi do ispoljavanja svega onoga loseg i u gradu i u selu.
moze o ovome na siroko i na veliko da se pise, al eto moj utisak je - vikendica, ok, da...moze, ali zivot...pa ja mislim da bih posle nedelju dana (recimo nedelju dana rane zime) prosvirao sebi metak kroz glavu. ako bih morao da kazem jednu rec koja bi opisala zivot na selu, iz mog ugla i onoga sto sam video i nekako rastumacio u glavi, to je - "depresija".
"...ми смо имали ту срећу да смо имали припадност крају, једном ћошку..."
преле
преле
Далтон wrote:Nevezano za ovu temu oko pilića ali ja moram da priznam da nikada ali nikada ne bih mogao u gradu (stanu) da živim.
Ovo mogu samo da budu reci nekoga ko nije bio u gradu u zivotu, a sumnjam da je tako u tvom slucaju, dakle nalupao si se do jaja.
Kako se to sistematski unistava selo? Niko nikoga motkom ne tera da bezi za Bg, Ns, Ni itd itd... Samovoljno ljudi dolaze. Ako mislis na to sto se ne obnavljaju skole, putevi, domovi zdravlja pa kao tako unistavaju, brale isti je kurac i u Bg-u samo sto je u startu bolja infrastruktura.
Grad ne moze postojati bez sela. Tacno. A da li selo moze postojati bez grada? Da li moze seljak da proda drugom seljaku 20 tona kukuruza, 200 krava, 2000 pilica? Ne moze.
Sto se tice Lidla i njihovih cena, oni funkcionisu po principu kineza: masovna proizvodnja - niza cena proizvoda, izvolte. Ceo dan se mlate ljudi za pilice od 100 kinti, dakle ceo dan ti pilici nisu presusili nego oni dovoze jos i jos i jos. Maxiju ideji i ostalima ce se dogoditi isto sto su oni uradili lokalnim marketima pre x godina.
Често одем до на село
nije grad problem, al je život u stanu odvratan
kuća na Zvezdari npr. ili u Zemunu, to je prava stvar
kuća na Zvezdari npr. ili u Zemunu, to je prava stvar
- ultrastito
vila na senjaku je takodje vrh 
ujutro pre dorucka opalis dve duzine u bazenu, pa onda dok bastovan kosi travu (ako nisi alergican na istu) ti u bade mantilu pijes djus i jedes engleski dorucak koji ti donosi sisata sluzavka u halterima i stikletinama. presamitis financial times, pogledas kako ti stoje akcije, pogledas u gace da li je i tu nesto skocilo, ako je onda nagnas sluzavku ili zenu ili obe istovremeno, sednes na svog copera i odjezdis do svoje kancelarije koja je na vrhu neke staklene zgrade. zavrtis viski u casi, ako opet skoci nesto, nagnas sekretaricu dok gledas zalazak sunca, vratis se coperom kuci i legnes u krevet u posteljinu od svile

ujutro pre dorucka opalis dve duzine u bazenu, pa onda dok bastovan kosi travu (ako nisi alergican na istu) ti u bade mantilu pijes djus i jedes engleski dorucak koji ti donosi sisata sluzavka u halterima i stikletinama. presamitis financial times, pogledas kako ti stoje akcije, pogledas u gace da li je i tu nesto skocilo, ako je onda nagnas sluzavku ili zenu ili obe istovremeno, sednes na svog copera i odjezdis do svoje kancelarije koja je na vrhu neke staklene zgrade. zavrtis viski u casi, ako opet skoci nesto, nagnas sekretaricu dok gledas zalazak sunca, vratis se coperom kuci i legnes u krevet u posteljinu od svile

преле
преле
ne drami, nisam mislio na vile i te budalaštine 
meni se sviđa i okolina, tipa da uzmeš kuću u Sremčici, u onom delu kod Lipovičke šume
u gradu si za 20 minuta kolima, a živiš u kući, imaš dvorište, mir, divota

meni se sviđa i okolina, tipa da uzmeš kuću u Sremčici, u onom delu kod Lipovičke šume
u gradu si za 20 minuta kolima, a živiš u kući, imaš dvorište, mir, divota
- ultrastito
onda lepo za te pare kupis kucerinu u pancevu, za isto vreme si u bgu, samo sto je u pancevu lepse 

преле
преле
može, palo mi je na pamet više puta da bi to bila dobra ideja :mrgeen:
čuo sam neke priče da sad fabrike tamo imaju nekakve filtere i da više nema zagađenja u vazduhu, je l' to istina? kapiram da nije
čuo sam neke priče da sad fabrike tamo imaju nekakve filtere i da više nema zagađenja u vazduhu, je l' to istina? kapiram da nije
ultrastito wrote:vila na senjaku je takodje vrh
Ne mozes da okrenes prase zalice se komsije

Често одем до на село
- ultrastito
Rođaci wrote:čuo sam neke priče da sad fabrike tamo imaju nekakve filtere i da više nema zagađenja u vazduhu, je l' to istina? kapiram da nije
koje fabrike, kad sem rafinerije i petrohemije (na izdisaju) nista vise ne radi. jedino zagadjenje je kad dune vetar sa pkb njiva, pa onda malo grad smrdi na stajsko djubrivo

realno, nije sto sam pancevac, nego je pancevo mnogo lepo mesto za zivot. nisi u haosu u beogradu, pravi porodicni grad. ako ti zafali kulturnog/zabavnog/sportskog zivota, beograd ti je na bukvalno 15 minuta autom od kuce. infrastruktura je poprilicno dobra (zaostavstina zutih, verovali ili ne), mada ovi s(n)s-ovci nisu zakucali rdjavi ekser od kako su na vlasti, tj. lazem...letos su raskupusali grad, nesto oko toplovoda, gasovoda su kopali. generalno, zivot nije skup, cak i privatno da zivis. sta mozes da iznajmis u pancevu za 150e, to u bg ili po obodima bga ne mozes za 200.
@1958
al mozes da okrenes sluzavku, sekretaricu, sobaricu

преле
преле
a je l' ide BG voz i dalje do vas?
- ultrastito
Rođaci wrote:a je l' ide BG voz i dalje do vas?
ne ide, nazalost. nemoj me drzati za rec, ali mislim da iz bga do panceva mozes samo vozom za vrsac ili zrenjanin, pa da sidjes izmedju. nisam siguran da li su i da li ce uvesti neke linije, bar do pancevackog mosta, onaj dunavski kolosek kod okretnice 48 i 33.
debilana teska uglavnom. voz je bio vrh, pogotovo za ljude koji zive oko pruge, a velika su to naselja (misa, kotez 1 i 2, streliste, vojlovica, tesla, margita). jedina mana mu je sto je isao presporo, zbog pruge, al ona je sad renovirana, uveden jos kolosek. voz bi sad bio pun pogodak, al ajd...
sto se tice nekog javnog prevoza izmedju bga i panceva, imas atp (pancevacki), stup (vrsacki), autokodesk (kovinski valjda), plus linijske taksije. karta je u jednom smeru 150 kinti (skoro poskupelo), tj. 130 u linijskim.
pricalo se i da ce uvesti gsp beogradski tu do hotela tamis, al ta prica postoji vec 20 godina recimo

jos jedna odlicna stavka u vezi panceva je i pupinov most, sto znaci da si u zemunu dosta brzo.
преле
преле
vala baš bi mogli da ubace bar jedan GSP bus
ako može za Sremčicu, može i za Pančevo, ista je udaljenost, a put do Pančeva bolji i nema mesta sa 7-8 stanica između kao što je Železnik, stizalo bi se duplo brže
ako može za Sremčicu, može i za Pančevo, ista je udaljenost, a put do Pančeva bolji i nema mesta sa 7-8 stanica između kao što je Železnik, stizalo bi se duplo brže
Ovo mogu samo da budu reci nekoga ko nije bio u gradu u zivotu, a sumnjam da je tako u tvom slucaju, dakle nalupao si se do jaja.
Tako je. Nisam bio. Ne znam šta je grad.
Kako se to sistematski unistava selo? Niko nikoga motkom ne tera da bezi za Bg, Ns, Ni itd itd... Samovoljno ljudi dolaze. Ako mislis na to sto se ne obnavljaju skole, putevi, domovi zdravlja pa kao tako unistavaju, brale isti je kurac i u Bg-u samo sto je u startu bolja infrastruktura.
Grad ne moze postojati bez sela. Tacno. A da li selo moze postojati bez grada? Da li moze seljak da proda drugom seljaku 20 tona kukuruza, 200 krava, 2000 pilica? Ne moze.
Selo može naravno. Kao što je i postojalo. Iz mnogo razloga. Pre svega 20 tona kukuruza seljak može prodati drugom seljaku jer taj drugi seljak ima tov od 200 krava i treba mu 120 a ne 20 tona kukuruza a on će potom svojih 200 prodati drugima pa i onom što hrani 2000 pilića. Uostalom to je tema o kojoj nije bilo ni govora. Nisam ja rekao da li selo može bez grada i obratno nego sam život na ta dva mesta. I probleme jedne i druge sredine.
@ultrase - razumem te. Ustvari ne razumem ali pokušavam da razumem. Naravno da su muke. Muke su i ovamo i tu kod tebe. Zavisi kako prihvataš te muke. Ili se boriš ili se predaješ i kukaš. Pogotovo zimi je zeznuto. Kao i kod vas u gradu. Ali opet... Za vaše grejanje se grad i država pitaju ti ga samo plaćaš. A ovamo se snalaziš sam.
(Street Force / Curva Orientale)
- ultrastito
imas jedino gsp 108 koji te doveze do recimo 2km pred pancevo, a onda udri peske kroz kubike i preko mosta gde taj put bas i nije najsrecniji za pesake i bicikliste.
a sto se tice lutrije selo-grad, nije samo problem u grejanju. nase prosecno selo je infrastrukturalno dosta lose. kanalizacija, vodovod, putevi, struja, telefoni, pa onda i lose sto se tice ambulante, policije, vatrogasaca, da ne pricamo o kulturnim desavanjima i tako dalje. sto je najgore ovo sve je lose u vojvodjanskim/ravnicarskim selima. a mogu samo da zamislim koliko je tek lose u brdskim.
da sam rodjen na selu, ok...razmislio bih gde da nastavim da zivim. ovako, nekako nisam za taj nicim izazvan ber grils stil zivota.
a sto se tice lutrije selo-grad, nije samo problem u grejanju. nase prosecno selo je infrastrukturalno dosta lose. kanalizacija, vodovod, putevi, struja, telefoni, pa onda i lose sto se tice ambulante, policije, vatrogasaca, da ne pricamo o kulturnim desavanjima i tako dalje. sto je najgore ovo sve je lose u vojvodjanskim/ravnicarskim selima. a mogu samo da zamislim koliko je tek lose u brdskim.
da sam rodjen na selu, ok...razmislio bih gde da nastavim da zivim. ovako, nekako nisam za taj nicim izazvan ber grils stil zivota.
преле
преле
Lepo je na selu ako nemas decu,probleme i zdrav si,a to je u praksi neizvodljivo
Dvor na Uni,crkvica na brijegu,to je mesto dje se Srbi legu
Jutros u Pancevu red ispred Lidla koji tek treba da se otvori u decembru, pa ti vidi koliko su efikasni ti filteri.Rođaci wrote:može, palo mi je na pamet više puta da bi to bila dobra ideja :mrgeen:
Poslato sa VTR-L09 uz pomoć Tapatoka