Ako je porodicni pas, retriver ili labrador, mislim da nema boljeg izbora.
Ako zivis u stanu, i ako radis, za psa je mucenje ako nema redovnu fizicku aktivnost, znaci ukucani moraju biti disciplinovani za redovne setnje itd.
Meni je recimo zelja nemacki ovcar, ali se ne usudjujem (stan, obaveze). Bar je to moj licni trip, jer sam imao neko iskustvo sa njima.
Isto sto ti je neko rekao, ako ne bolujes od rase, vec oces ortaka, hrani pse u kraju i cim ti neki priraste za srce (a hoce 100%) nosi kuci. Ili otidji u neki azil...
Ja sam pre pola godine udomio mache

Recimo pre par godina ih nisam podnosio, ali pored devojke jbg, udomila ona pa zavoleh i ja. Tu su mi se razbile sve predrasude koje sam imao.
Prvo - nikakva obaveza osim menjanja peska povremeno, okej linjaju se ali to je frka sa skoro svakim ljubimcem, ali uz cetkanje itd podnosljivo je. Nisu skupi za odrzavanje (malo granula malo ostaci).
- Ne vezu se za vlasnika i ne pokazuju toliko agresivno ljubav kao psi (jbg oni su coporativni, i lidera copora (vlasnika) gledaju kao u Boga). Ali ukoliko nemas vremena previse za setenje (mada vidjah ludake koji setaju macke

) Macka je isto ok ljubimac, deluju dosta umirujuce, smanjuju depru ko ima problema sa tim. Pokazuju ljubav suptilno. Docekaju te kad dodjes gajbi I uvek mozes da se zamajavas sa njima kroz igru. I bude te u 6 ujutro (za posao) da ih nahranis
I kod njih dosta zavisi od karaktera, ima macaka koje su kao psi koje ce da te slusaju i prate (i za ovo isto malo upoznas karakter pre nego sto pokupis sa ulice). Ali uglavnom ih boli kurac za sve.
Opet izbor - karakter coveka - sta ti najbolje lezi - svakako nabavi ljubimca - to ce ti biti jedna od boljih odluka u zivotu, i slazem se sto je neko napisao, ljubimci za decu su zakon. Ljubav - nauce sta je obaveza - razvijanje empatije itd itd.
(i opet ona prica ako je za kurcenje - modni detalj - ribe) Ko uzima ljubimca zbog toga treba da ide kod psihijatra ako ga je prosao pubertet