Postby riper » Mon Aug 01, 2016 9:51 am
Mi mozemo da shvatimo OI kako god, ali dobar deo sveta to drzi za najbitnije takmicenje, sto svakako i jeste.Za to se tempira forma,tu dajes sve od sebe. Broj olimpijskih medalja je prestiz.
Nase proslo ucesce na OI je bilo sramotno, a za to niko nije preuzeo odgovornost. Osvojili smo koliko, bese cetiri medalje. Milica Mandic, Maksimovicka, Andrija Zlatic i vaterpolisti. Pa mi smo one 1992. godine kada je samo pojedinacnim sportistima bio dozvoljeno da se takmice, uzeli tri medalje, Jasna Sekaric srebro, Goran Maksimovic i Aranka Binder bronzu, sve streljastvo. Dakle kada smo isli osakaceni na najvece takmicenje, mi smo skoro imali bolji skor nego 2012. godine.
Djokovic koji je 2008. godine uzeo bronzu, u Londonu bio cetvrti i to nakon godine gde je eksplodirao i izdominirao. Zlato uzeo skrnavi Marej, koji je, kao i vecina britanaca, tempirao formu za to takmicenje. I muska i zenska odbojkaska reprezentacija katastrofa, Rukometasi isto. Niko nije tempirao formu za OI. Vaterpolisti, (jedini kojima je sve oprosteno), bronza i to nakon horror utakmice protiv crnogoraca. Atleticari svi podbacili. Ako se ne varam 2012. je nasa bacacica koplja, koja je najavljivala medalju, imala PET prestupa. Dakle nije imala jedan ispravan pokusaj. Rekla u fazonu “pa dobro, bice bolje sledeci put”. Pa picka ti materin nije sledeci put sledece godine, vec za cetiri jebene godine i ko zna sta se sve moze dogoditi u medjuvremenu. Lozili smo se da ce Cavic da se usere u usta Felpsu i osveti za kradju, ni toga nije bilo, i Cava bez medalje.
Poseban slucaj je bracni par Topic. Oni su uspeli da ispune olimpijsku normu, ali su trazili da novac koji je predvidjen za pripreme, bude uplacen na racun, a oni sami da organizuju sebi neke pripreme. Jasno je u startu da tamo idu turisticki, sto su i pokazali.
Dalje, legendarna Jasna Sekaric nije uspela da ispuni olimpijsku normu za OI. U ovom sportu savezi drze norme odnosno salju takmicare, tako da je nas streljacki savez doneo skandaloznu odluku da normu, koju je osvojio neki mladi strelac, dodele Jasni Sekaric. Naravno, na OI totalni fijasko.
Otisli smo sa rekordnim brojem sportista, vratili se sa sramotno malo medalja. Svi takmicari totalno nepripremljeni, van forme za takmicenje gde se ti spremas jednom u zivotu. U medjuvremenu mnogi anonimusi, za koje OI nije takmicenje gde je vazno ucestvovati, osvajali su medalje ili su prevazilazili neke svoje najbolje rezultate.
Od osvojenih medalja, da kazemo da se od strelaca ocekivalo, bilo je samo pitanje ko ce da zasija. Mislim da njima i vaterpolistima, da nikada vise nista ne osvoje, nema sta da se zameri. Svi ostali teski podbacaj.
Jos samo da pomenem Milicu Mandic. Toj devojci bukvalno svaka cast. Osvojila je medalju u sportu gde mi nemamo neku tradiciju velikih uspeha na OI. Nije to vaterpolo ili streljastvo gde se opravdano nadas. Ona je recimo tempirala formu i fokusirala se za takmicenje kada je najvaznije. U borilackim sportovima (a da nije profesionalni boks i UFC), jos od Kareljina koji je gospodario u rvanju, nemas dominantnog borca kome je zagarantovana medalja. Bukvalno zavisi od svakog meca koliko ce ko biti koncentrisan. Pricao sam sa momkom koji je deo ove nase olimpijske reprezentacije u dzudou, kada sam ga pitao kakve su mu sanse, on kaze, da su podjednake sanse i da ispadne u prvom kolu i da osvoji zlato. Sa svakim se borio, pobedjivao je i gubio, kaze bukvalno koncentracija i sreca. Zbog toga, mislim da jos uvek nismo svesni onoga sto je Milica Mandic uspela da ucini u Londonu.
Uglavnom, nadam se da ce ove OI konacno doneti neku vecu zetvu medalja. Imamo realno cemu da se nadamo, ali podjednake su sanse da ponovo gledamo neki fijasko, ukoliko ponovo sportisti shvate ovo kao jedno u nizu takmicenja.
Inace, sinonim za olimpijadu, ono sto prvo pomislim kada neko spomene to takmicenje je finale trke na 100 metara.