Rođaci wrote:Sva priča je uzaludna dok ljudi ne stave više ciljeve ispred sopstvenih interesa ili interesa bliskih ljudi. Bez toga je sva priča besmislena. Namestiće, prepisaće, svedočiće lažno, zaposliće preko veze ili će se zaposliti preko veze, ukrašće, zažmuriće na jedno ili oba oka, neće smeti da se pobuni protiv nečeg nezakonitog...
I uvek je neko drugi kriv.
to je to !!!!!!!!!!!!Rođaci wrote:Sva priča je uzaludna dok ljudi ne stave više ciljeve ispred sopstvenih interesa ili interesa bliskih ljudi. Bez toga je sva priča besmislena. .
хајка wrote:Previse ste skrenuli u temu visokog obrazovanja, nema to veze puno pogotovo danas kad sve ti manje fakultet treba da bi bio uspesan u svom poslu. Ako si dobar u necemu sta radis, diploma ti i ne treba, kvalitetnog coveka ce ljudi prepoznati i zaposliti, ili ces biti preduzetnik i sam napraviti nesto.
Od mojih 10 drugova, 7 recimo imaju platu 1000 i vise eura u Srbiji. Bez ikakve veze, kombinacije, stranke. 3 su programeri, 1 radi u turizmu, 1 je otvorio uspesan fast food, 1 radi dropshipping (kupuje robu iz kine, prodaje po svetu i ovde, posao koji bukvlano svako moze da radi sa prosecnim IQ i velikim zalaganjem), a sedmi je advokat. Ovi ostali su u drzavnim firmama drkaju kurac za smesnu platu, nemaju ni ambicije ni volje da vise rade, zadovoljni su tom platom i sto su ususkani u firmi, jeste da letuju u maju ili oktobru mesecu u Grckoj gde jedu pastete i hleba i sednu u restoran na godisnjicu braka, ali sami su tako izabrali.
Najgore mi je kad vidim kad je neko mlad i radi kao portir ili tako neki fikus u nekoj firmi ili zgradi. Valjda pored para posao mora i da te zadovoljava na neki nacin, da te zanima, ispunjava..koliko mora da si nesposoban u zivotu kad su mogli da te zaposle samo kao portira. Ili ljude od 30+ godina koje zive kod i od matoraca i cekaju da keva nadje neku vezu da ih zaposli.
Danas u ovom dobu interneta i tehnologije ima toliko mogucnosti..Imamo toliko stvari koje nismo imali pre 10 ili 20 godina i novih mogucnosti. Pa meni svaki dan padne nova ideja sta bih mogao da radim. Imate ljudi alibaba.com, Kinezi sve rade i salju, imate reklamiranje na drustvenim mrezama gde se danas svi nalaze, nadjete samo svoju kategoriju sta bi prodavali i eto posla.
Scum wrote:Vi sto ste zapalili preko, nemate pravo glasa. Lako je da mudrujes druze kada si ko zna koliko daleko odavde. lost&found, visokoobrazovani momce, da pogodim, zavrsio si fakultet ovde o drzavnom trosku i onda zapalio u tri lepe. Koliko ima takvih, to je tuzno. U sustini, ti ni nisi kriv, oni koji ostanu ovde ga izduvaju u vecini slucajeva.
Generalizuju se stvari kroz diskusiju, svako na svom primeru. Prestanite da terate kontru jedni drugima. Ako bi hteli tako da sagledavamo stvari,opet se vracamo na sustinu,da poprimamo ono sto je lose od prethodnika, umesto da se borimo protiv trulezi iako nije nama bas u interesu da iznosimo te neke cinjenice . Ja od te dijaspore ne vidim nista konkretno i treba sada da osudjujem ljuide koji su otisli. Nije bas tako. Kroz razne primere vidsimo da je sistem truo, da smo svi u kurcu. Vracamo se na pocetak. Neko je napisao da je neciji cilj da iskoluje kadrove kako bi smanjio cenu visokoskolovanih napolju i kako bi oborio njihovu cenu rada. Evo ima smisla ta teorija. Razlika na dva drzavna univerziteta u NS i BG su nebo i zemlja. Dete koji uci hemiju,ima polozene sve ispite iz prve a iz druge godine dva ispita nema i nema sanse da udje na budzet. Dok dete u NS ima nepolozen ispit iz druge godine ,nema dovoljan broj bodova 48 za budzet za cetvrtu,a ipak upisuje kumulativni buzdet , jer ima uslov za to. Znaci nebo i zemlja, jedna drzava, drzavni univerziteti i jedan i drug!!!!????? ponovicu citat od rodjaciхајка wrote:Koliko ljudi iz Srbije kenjaju o ljudima koji zive preko a sve bi dali da su na njihovom mestu. A da ne pricam sto je dijaspora najveca ekonomska grana u Srbiji, da nema njih umrli bi od gladi. Ti ljudi unose milijarde godisnje. Klasicna nasa posla, zavist i sujeta.
"Nemas nista prava da kazes ako ne zivis ovde", a sta mi mozemo da pricamo koji zivimo ovde? Pa mi drzimo Vucica i Dacica na vlasti, mi smo ti koji nemamo prava nista da kazemo jer smo usrali ovu drzavu.
Slazem se,nego odosmo daleko od glavnih krivaca za ovakvo stanje u drzavi,od MEDIJA. Jeste li primetili kako je kurir naprasno prestao hajku na poreske organe i na SNS ?čompika wrote:Generalizuju, ali je u pravu Barra Brava u smislu da nemaju svi iste početne društvene pozicije. Imati roditelje sa vezama, naslediti stan, posao porodični, sve su to stvari koje u našoj državi itekako olakšavaju egzistenciju, više nego preko. Neko je zakucan zato što ne može sebi da priušti da rizikuje jer možda i drugi zavise od njega, žena, dete i slično.
хајка wrote:Za portire sam se uhvatio jer su to likovi koji ne znaju nista drugo da rade u zivotu. Kad su trebali da se obrazuju, zavrsavaju kurseve, uce, da se cimaju, kao i svi ostali u mladjim danima, oni su verovatno imali pametnija posla tad, da se grle sa ostalim muskarcima na stadinima ili da bleje po kladionicama pa su danas sasluzili od strane poslodavca da imaju jedinu odgovornost a to je da paze da neko ne odnese zgradu.
хајка wrote:Uzeo si za pravo da predpostavljas privatne zivote tih ljudi. Nisu svi podstanari, neki su nasledili stanove, a ima i podstanara kao sto sam i ja vec 5 godina. Podstanar sam u svom gradu jer sam nasledio kurcinu i pitanje hocu li ikad imati svoju nekretninu. Takodje medju njima ima ljudi koji nemaju ili jednog ili oba roditelja (medju kojima i ja), a imamo hvala Bogu brace i sestara. Takodje imamo kurcinu a ne tetku iz Nemacke. I kakve to veze ima ako prave 1000 eura i vise jer su uspesni i vredni i dobri u svom poslu sa tetkom iz Nemacke? Jer se bave modernim poslovima i imaju moderan pristup poslu (refcimo ovaj fast food, pravi neobicne burgere), ovaj sto se bavi turizmom prvi shvatio vaznost internet marketinga i dolaze mu stranci itd.
Ti imas neki drugi problem a to si ti sam sebi. I ja sam nekada davno krivio i drzavu i Vucica i Kostunicu i Milosevica, i sudbinu i roditelje sto mi nista nisu ostavili, a onda shvatis da tako treba da bude i da niko sebi nista nece napraviti osim sebi samom i svojim radom i zalaganjem.
I meni su iskljucivali struju, danas hvala Bogu ne, mozda ce sutra opet nikad se ne zna, ali najbitnije je da se ja trudim da se to nikad ne desi. I da sutra ostanem duze na poslu i da ustanem ranije i da manje gubim vremena na gluposti a vise na posao i licne uspehe.
Tako da ti znas da ja imam sve uslove u zivotu, a ruku dajem da imas vece uslove od mene i pojma nemas sta sam prosao u zivotu. Mnogo ti je to lose covece.
Za portire sam se uhvatio jer su to likovi koji ne znaju nista drugo da rade u zivotu. Kad su trebali da se obrazuju, zavrsavaju kurseve, uce, da se cimaju, kao i svi ostali u mladjim danima, oni su verovatno imali pametnija posla tad, da se grle sa ostalim muskarcima na stadinima ili da bleje po kladionicama pa su danas sasluzili od strane poslodavca da imaju jedinu odgovornost a to je da paze da neko ne odnese zgradu.
Users browsing this forum: No registered users and 27 guests