Историјске заблуде + идеолошко препуцавање

Разонода, спорт, музика, филмови, серије, занимљиви клипови...
vinjakboy

Re: Историјске заблуде + идеолошко препуцавање

Postby vinjakboy » Fri Feb 01, 2019 1:54 pm

fedayn wrote:
Што се Србије тиче, чланство постоји виртуелно, дакле никакав проблем. Остајеш ограничен на интернет без приступа стварном свету.

Ma tako je breeee Japanac...vidi se da da dobro poznajes situaciju,a bogami i na stadion cesto ides.Prva fotografija bilbord kod Marakane (sadasnjeg stadiona Rajko Mitic),a sto se ovog devetominutnog videa tice, u pitanju je ulicni protest koji se odrzava se odrzava svakog 1.maja. Ako vas zanima protest i setnja kroz BG,to pocinje od 6:20 minuta,posto pretpostavljam da vas komunisticki govori ne interesuju nego brojka.Nije nesto mnogo,nije ni malo...ali dosta bolje od skupova pojedinih parlamentarnih partija.

Постојиш на билборду, какво врхунско достигнуће :lol: А цифра је тек запањујућа...

suburban rebel

Postby suburban rebel » Fri Feb 01, 2019 2:00 pm

vinjakboy wrote:
suburban rebel wrote:Partizani nikad nisu saradjivali sa ustasama. Nema nijednog dokumenta i fotografije koja bi to mogla da potvrdi, za razliku od recimo cetnika Djurisica, Djujica, Kerovica ili Drenovica... Ustase za razliku od drugih jedinica ( izuzev SDK) nisu imali pravo na sudjenje, a nije ih obuhvatala amnestiji iz '44 i' 45. Komunistima se moze svasta prebaciti, ali saradnja sa ustasama je najprljavija laz i podvala.

Да, Ђујић је баш сарађивао са усташама, толико да је његових 6.000 четника напустило фронт код Книна јер нису желели да стоје у истом строју са њима. Док на другој страни имамо чувени пример усташког генерала Марка Месића који је након рата рехабилитован и постао део режима. Заједно са још ко зна колико њих.

Pogledaj samo Pavelicevo naredjenje prilikom povlačenje Dinarske divizije i davanje propusnica za prolau. U dosta dokumenata sa Zabarima pise da postuje vlast NDH, par puta je dobio pomoc u novcu od njihovih zvaničnika. Kod Knina napistaju front tek u poslednjim trenucima, kad je sve bilo gotovo. Naravno, ne radi se tu ni o kakvom prijateljstvu, no to je posve nebitno. Ostale komandante si tendenciozno zanemarimo.

Sto se tice Marka Mesica, nije bio ustasa, nego je jedinica kojoj je pripadao bila domobranska. Ako te zaista interesuje, u nekoliko dela se mogu naci svedocenja o pritiscima SSSR da se prihvati Mesic u JNA, o protivljenju nasih ljudi... Na kraju, nikad nije postao deo rezima, vec je odmah penzionisan i vise puta hapsen i sumnjicen posle rata.

SickOfItAll

Postby SickOfItAll » Fri Feb 01, 2019 2:05 pm

Image

Другови револуционари

vinjakboy

Postby vinjakboy » Fri Feb 01, 2019 2:06 pm

suburban rebel wrote:Pogledaj samo Pavelicevo naredjenje prilikom povlačenje Dinarske divizije i davanje propusnica za prolau. U dosta dokumenata sa Zabarima pise da postuje vlast NDH, par puta je dobio pomoc u novcu od njihovih zvaničnika. Kod Knina napistaju front tek u poslednjim trenucima, kad je sve bilo gotovo. Naravno, ne radi se tu ni o kakvom prijateljstvu, no to je posve nebitno. Ostale komandante si tendenciozno zanemarimo.
Sto se tice Marka Mesica, nije bio ustasa, nego je jedinica kojoj je pripadao bila domobranska. Ako te zaista interesuje, u nekoliko dela se mogu naci svedocenja o pritiscima SSSR da se prihvati Mesic u JNA, o protivljenju nasih ljudi... Na kraju, nikad nije postao deo rezima, vec je odmah penzionisan i vise puta hapsen i sumnjicen posle rata.

Павелићево наређење је заправо немачко наређење, пошто су они покривали повлачење четника, а самим тим није било говора о нападању тих четника од стране усташа. Никакав договор између Павелића и Ђујића није постојао, већ су једноставно Немци рекли усташама да се не мешају, а то је морало да буде обликовано у форми наређења директног претпостављеног усташама, то јест Павелића.

Остале команданте сам занемарио јер нема сврхе доказивати како су сарађивали или нису сарађивали са усташама, пошто је таква сарадња постојала и са друге стране. И као што рече Рипер, не може да промени карактер комплетног покрета. Узгред, није Месић једини, многе усташе су замениле униформе при крају рата и ништа им није било, а што се разлике у односу на домобране тиче, баш ме заболе да правим разлику међу једним и другим Хрватима. Ти домобрани су вероватно стајали по страни док су усташе клале Србе...

suburban rebel

Postby suburban rebel » Fri Feb 01, 2019 2:13 pm

vinjakboy wrote:
suburban rebel wrote:Pogledaj samo Pavelicevo naredjenje prilikom povlačenje Dinarske divizije i davanje propusnica za prolau. U dosta dokumenata sa Zabarima pise da postuje vlast NDH, par puta je dobio pomoc u novcu od njihovih zvaničnika. Kod Knina napistaju front tek u poslednjim trenucima, kad je sve bilo gotovo. Naravno, ne radi se tu ni o kakvom prijateljstvu, no to je posve nebitno. Ostale komandante si tendenciozno zanemarimo.

Павелићево наређење је заправо немачко наређење, пошто су они покривали повлачење четника, а самим тим није било говора о нападању тих четника од стране усташа. Никакав договор између Павелића и Ђујића није постојао, већ су једноставно Немци рекли усташама да се не мешају, а то је морало да буде обликовано у форми наређења директног претпостављеног усташама, то јест Павелића.

Остале команданте сам занемарио јер нема сврхе доказивати како су сарађивали или нису сарађивали са усташама, пошто је таква сарадња постојала и са друге стране. И као што рече Рипер, не може да промени карактер комплетног покрета. Узгред, није Месић једини, многе усташе су замениле униформе при крају рата и ништа им није било, а што се разлике у односу на домобране тиче, баш ме заболе да правим разлику међу једним и другим Хрватима. Ти домобрани су вероватно стајали по страни док су усташе клале Србе...

Pa daj mi dokaze za tu drugu stranu i njihovu saradnju sa ustasama.
Verovatno je da su ti domobrani stajali po strani dok su ustase klale Srbe sto ih cini istima sa cetnicima koji su saradjivali sa njima ili ovoj gamadi u Srbiji sto su sluzili u SDS ili SDK

vinjakboy

Postby vinjakboy » Fri Feb 01, 2019 2:18 pm

suburban rebel wrote:Pa daj mi dokaze za tu drugu stranu i njihovu saradnju sa ustasama.
Verovatno je da su ti domobrani stajali po strani dok su ustase klale Srbe sto ih cini istima sa cetnicima koji su saradjivali sa njima ili ovoj gamadi u Srbiji sto su sluzili u SDS ili SDK

Не чини их истима, јер су се четници борили и против окупатора и против усташа, док су домобрани служили усташама. Што се сарадње тиче, довољан доказ је тиха рехабилитација хиљада Хрвата који су учествовали у злочинима. Да напоменем, то се не односи само на оне који су носили униформу, већ и на обичне Хрвате којих је било и највише међу извршиоцима злочина. Посебна прича је давање никад бољих граница Хрватској након рата, и распарчавање Србије у исто време.

друг члан

Postby друг члан » Fri Feb 01, 2019 2:19 pm

SickOfItAll wrote:Image

Ovi leševi svi zajedno nisu kadri m3 drva iscepati
Choose Life

vinjakboy

Postby vinjakboy » Fri Feb 01, 2019 2:42 pm

Сигурно озбиљније изгледају од ових Титових распада. Узгред, претпостављам како ти Титословени графите пишу искључиво усред бела дана и наочиглед случајних пролазника :lol:

fedayn

Postby fedayn » Fri Feb 01, 2019 3:34 pm

јахач магле wrote:Пази ово, одмах хоће да хапсе, и то уредништво Политикиног забавника. :shock:

Nego....da se mi vratimo na temu...

NKPJ I SKOJ ČESTITALI ŠAPIĆU SRPSKU NOVU GODINU

Image

Image

Aktivisti Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) i Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) čestitali su 14. januara Srpsku novu godinu dr. Aleksandru Šapiću, predsedniku opštine Novi Beograd, simboličnim poklonom u vidu dva plakata s fotografijama kojima smo podsetili na dela četnika (fotografija jednog svirepog četničkog zločina) i „nedela“ komunista (fotografija s udarničke radne akcije tokom izgradnje Novog Beograda). Plakati s fotografijama predati su na pisarnici opštine Novi Beograd.

Predsednik opštine Novi Beograd dr. Aleksandar Šapić poznatiji pod nadimkom „Gangula“ je, da podsetimo, povodom pravoslavnog Božića uputio čestitke preko društvenih mreža s slikom grozomornog četničkog koljača Nikole Kalabića, uz komentare uvredljivog karaktera na račun komunista, s konstatacijom da je komunizam unazadio srpski narod.

Ispred zgrade opštine Novi Beograd kratke izjave za medije dali su Genrealni sekretar NKPJ Aleksandar Banjanac i Prvi sekretar SKOJ-a Aleksandar Đenić, koji su poručili da su se na ovaj čin simbolične akcije odlučili usled veličanja četnika i besramnih i lažnih uvreda koje je dr. Šapić izneo na račun svih komunista, uz konstataciju da je to posebno sramno ako se ima na umu da je dr. Šapić na čelu opštine koja je najveći spomenik socijalizmu u Srbiji, koju su u stvaralačkom poletu koji je itekako unapredio srpski narod posle Drugog svetskog rata gradili komunisti. Banjanac i Đenić su podsetili i da dr. Šapić danas sedi u kancelariji koju su izgradili komunisti, ali i da bez obzira na to, on iz te kancelarije mora biti predsednik svih građana, a na Novom Beogradu se mnogi građani izjašnjavaju kao komunisti, antifašisti i rodoljubi za koje su potezi predsednika opštine dr. Šapića krajnje uvredljivi i nedopustivi.

Zahtevamo izvinjenje od dr. Aleksandara Šapića za sve rodoljube i komuniste, ili ostavku s pozicije predsednika opštine, i poručujemo da ćemo uvek reagovati na antikomunističke nasrtaje i izjave, pokušaje prekarajanja i falsifikovanja istorije koje neće proći bez obzira s kog se mesta vršilo.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!
Last edited by fedayn on Fri Feb 01, 2019 3:37 pm, edited 1 time in total.

vinjakboy

Postby vinjakboy » Fri Feb 01, 2019 3:37 pm

fedayn wrote:Ispred zgrade opštine Novi Beograd kratke izjave za medije dali su Genrealni sekretar NKPJ Aleksandar Banjanac i Prvi sekretar SKOJ-a Aleksandar Đenić

Генерални секретар НКПЈ и Први секретар СКОЈ - а :lol: :lol: :lol:

Далтон

Postby Далтон » Fri Feb 01, 2019 3:40 pm

Феде, хајде ми молим те реци шта је то тебе заинтригирало код комуниста? Шта је то што те привукло комунизму, да тако чврсто стојиш на тој страни? Какво је твоје виђење, односно, замислимо да Србија опет постане комунистичка. Нека оријентационо, њена будућност? Овако, другарски питам јер ме баш интересује тема а и твој чврст став. Зашто на леву а не на десну страну и обратно.
Такође, које би биле предности и у ком смеру би се држава водила? Које би кључне ствари Комунизам решавао а које није демократско друштво? Илити, коме прићи а кога заобићи.

Па те молим, ако можеш на свако питање да ми одговориш. Хвала унапред.
(Street Force / Curva Orientale)

fedayn

Postby fedayn » Fri Feb 01, 2019 3:53 pm

Далтон wrote:Феде, хајде ми молим те реци шта је то тебе заинтригирало код комуниста? Шта је то што те привукло комунизму, да тако чврсто стојиш на тој страни? Какво је твоје виђење, односно, замислимо да Србија опет постане комунистичка. Нека оријентационо, њена будућност? Овако, другарски питам јер ме баш интересује тема а и твој чврст став. Зашто на леву а не на десну страну и обратно.
Такође, које би биле предности и у ком смеру би се држава водила? Које би кључне ствари Комунизам решавао а које није демократско друштво? Илити, коме прићи а кога заобићи.

Па те молим, ако можеш на свако питање да ми одговориш. Хвала унапред.

Pa evo..da bi razumeo cvrst stav npr. mene kao nekoga sa Novog Beograda morao bi prvo da odgledas ovaj video u dva minuta.To ti je jednostavno pitanje odrastanja,duh jednog vremena.A ovaj Crni Guja sto je postavio video klip je najveci dokumentarista svih Zvezdinih utakmica.Inace cisto da znate...na Novom Beogradu po popisu odmah iza Srba su Jugosloveni,kako se ja licno izjasnjavam kao Srbin.

Novi Beograd

Sta ti govori ovaj video?

Bunt

Postby Bunt » Fri Feb 01, 2019 4:19 pm

Lepi, daj sine mani me se u prozivkama prilikom rasprave sa drugim ljudima ovde. Sta sam ja dotičnom poručio je stvar izmedju mene i njega. Deda i tata su ti izvukli najbolje iz partije, sedi i uživaj i budi zahvalan što nisi na udaru restitucije. Radničku klasu si video samo na slikama, sve ste dobijali uz preporuku "on je naš, proveren kadar".

Ne izmišljaj moje izjave, rečenice, sa argumentima si jadan, izbegavaš da komentarises navode, osim onih koji idu tebi u prilog, menjas teme kako t duge u glavi, sa '45 na pecu Pankera, kad nema gde onda "ajde da smirimo temu".

Daj istresi to što imaš pre nego što te ponovo zaključaju na određeno vreme.

јахач магле

Postby јахач магле » Fri Feb 01, 2019 4:23 pm

Да ли Fedayne ова НКПЈ признаје грб, заставу и химну Србије?
...Сијају звезде као очи конобарице...

Далтон

Postby Далтон » Fri Feb 01, 2019 5:57 pm

fedayn wrote:Sta ti govori ovaj video?

Da ferguson nije mogao da izvuče, dok ga nisu pogurali.

Elem, nisam pitao za bratstvo jedinstvo i kako se gradio nbg 72', nego za tvoje lično mišljenje a i ideju za ovo novije vreme. Pa ako možemo da se vratimo gore na pitanja, bilo bi super.

fedayn

Postby fedayn » Fri Feb 01, 2019 6:42 pm

Ne izmišljaj moje izjave, rečenice, sa argumentima si jadan, izbegavaš da komentarises navode, osim onih koji idu tebi u prilog, menjas teme kako t duge u glavi, sa '45 na pecu Pankera, kad nema gde onda "ajde da smirimo temu".

A tebi Bunt? Sta tebi nije jasno...jel sam ti odgovorio za Hrvatsku Drzavnu Zeljezniu (HDZ) par strana unazad?
Pogledaj malo ranije poruke.

Elem, nisam pitao za bratstvo jedinstvo i kako se gradio nbg 72', nego za tvoje lično mišljenje a i ideju za ovo novije vreme. Pa ako možemo da se vratimo gore na pitanja, bilo bi super.

Daltone sta hoces...nisi skapirao video pa ne znas sta me privlaci kod izgradnje Novog Beograda? Ili da ti odgovorim na pitanje kakvo je moje vidjenje da Srbija opet bude komunisticka?Sta je to sto me privlaci kod komunizma?

Decko,Srbiji bi bolje bilo da bude komunisticka ili da prihvati model trzisnog socijalizma.Da li je tebi i ostalima poznato da su cetiri najbrze rastuce ekonomije NR Kina,Vietnam,Laos i Kambodza...

Sad cete vi opet nesto iscudjavate....sta prica ovaj Fedayn??? A znate li koje su zemlje najzaduzenije:

-Sjedinjene American Drzave ciji dug prema najnovijim podacima iznosi 18,5 biliona dolara.Sto znaci 58,437 dolara po glavu stanovnika

-Na drugom mestu je Velika Britanija sa dugom of 9,5 biliona dolara.

-Na trecem Francuska sa 5,7 biliona dolara

-Na cetvrtom Nemacka sa 5,5 biliona dolara

Znaci zivi se u izobillju,a dugovi se ne vracaju..I nece moci nikad da se vrate...Zato se ratuje po svetu.

I tako dalje...I tako dalje...Kapitalizam je jedan les koji se raspada (a to vrlo dobro znaju oni vasi cetnici po Cikagu,Sidneju...itd jer ni njihova gibanica ne mirise nista lepse).

Pa nije Causesku pao u Rumuniji ne znam ni ja iz kog razloga,nego zato sto je vratio sve dugove,tako da su spoljni faktori krivi za njegov pad...Eh da vam se sad Sorab 18 vrati na forum pa da vam posvedoci kako Rumuni placu za Causeskuom,on je to ovde i pisao...

Ne kapirate vi to...jebiga...

pertla

Postby pertla » Fri Feb 01, 2019 7:11 pm

SickOfItAll wrote:Image

Fedayn bitango stara ajde priznaj da si ti ovaj sa naocarama,crvenim kacketom i salom?
Dvor na Uni,crkvica na brijegu,to je mesto dje se Srbi legu

Далтон

Postby Далтон » Fri Feb 01, 2019 7:15 pm

Fede, ako imaš neke probleme sa pojedinim članovima onda to lepo rešiš sa njima ili jednostavnije se obratiš tom i tom. A mene si strpao u isti koš i odgovaraš mi preko kurca i nekako napeto. (Barem ja tako gledam ovaj post).
Ja sam tebe lepo, prijateljski pitao za par stvari i do tebe je da li ces mi i kako odgovoriti. Ako ne želiš, ni ne moraš, naravno. Ja te nisam pritiskao za odgovore nego ih samo pitao. Uzgred, ustani sa te stolice, prošetaj i popij čašu vode i opusti glavu. Niko tebe ovde ne tera a da te etiketira - etiketira. Jer, jelte, sam si sebe etiketirao.

Iako ti govoriš samo o pozitivnim stvarima Komunizma, neda ti se da neko prigovori one loše. Onda krećeš u kontra-napad sa svojim esejima i tom ideologijom apoentirajući opet na te pozitivnije strane Komunizma.

Možda sam ja jedan od retkih ovde koji čitam tvoje upise. Slagao se ili ne, uvek se nešto zanimljivo čuje što nije na odmet.

Međutim, da se vratimo na temu. Razumem ja da je ce Kina biti nambr van, i da su neke drzave oko nje brzorastuće. A takođe i kakav je zapad. Ali me to najmanje interesuje jer to je njihov problem. Mi razgovaramo o Srbiji, zar ne? A vraćati komunizam posle 30 godina, je već diskutabilna, ali zanimljiva tema.

Davno je bila 8 sednica.

fedayn

Postby fedayn » Fri Feb 01, 2019 7:40 pm

Ne,ti si uopsteno pitao...vezano za ideologiju i ja ti odgovaram na konkretnom primeru Novog Beograda,ako ne mozes da skapiras kako se Novi Beograd izgradjivao,da ideja o slobodi,jednakosti i solidarnosti nikad ne moze da bude pase,da sve ukazuje na to da je ravnomerna distribucija dobara nuznost...Sta ja onda tu mogu? Onda ti postavljas neka pitanja,a vec imas predubedjenje o komunizmu...

Znate sta je vas problem....sto mislite da ako se na stadionu skandira "Kraljevina Srbija" da je to sto narod zeli...ali kao sto je vec neko konstatovao,narod nece cetnike,nece ni kraljevinu...ja bih iskreno voleo referendum o kraljevini,da se vidi da ne mozete da dobacite do 25%...a ni o cetnicima nije bolje misljenje,jer da jeste ne bi Vuk Draskovic bio na Ravnoj Gori poslednji Mohikanac.

kocka

Postby kocka » Fri Feb 01, 2019 7:48 pm

Равномерна дистрибуција чега ?Иностраних кредита ?

Шта је у опште равномерна дистрибуција ? Којом методом и формулом се израчунава. Ко је израчунава ?

Return to “Само опуштено”