Бранио сам Младу Босну је српски филм из 2014 у режији и по сценарију Срђана Кољевића.Филм је своју премијеру имао 14.октобра 2014 године.
Године 2015,на РТС-у је приказана серија од четири епизоде под истим називом од материјала снимљеног за филм.
Радња
28.јун 2014 године Гаврило Принцип и његови другови,младићи који снивају о слободи,извршиће атентат на престолонаследника Аустроугарске монархије Франца Фердинанда.На суђењу које следи,у најважнијем судском процесу 20.века,браниће их млади правник Рудолф Цистлер.Кад упозна заносе и идеале својих брањеника,наћи ће се у вртлогу емотивне драме,спреман на највећи ризик.Ово је прича о Сарајевском атентату из његовог угла.
Улоге:Никола Ракочевић,Вук Костић,Небојша Глоговац,Ваја Дујовић,Милош Ђуровић,Марко Грабеж,Марко Павловић,Борис Исаковић,Бранислав Лечић,Драган Петровић,Радослав Миленковић,Новак Билбија,Бранислав Томашевић,Вучић Перовић,Љубомир Бандовић,Марко Јанкетић.
Цео филм:
Један од момената који даје посебан ефеката филму је сам почетак,где су убацили оригинални део документарца о уласку Адолфа Хитлера у Сарајево у априлу 1941. и сцена када овај издаје наређење да се скине табла,спомен обележје где је Гаврило Принцип пуцао на Франца Фердинанда.Никола Ракочевић и Небојша Глоговац феноменално су изнели улоге Рудолфа Цистлера односно Леа Пфефера.Такође Марко Јанкетић ме је пријатно изненадио у одиграној роли Иве Андрића.Све у свему један од најбољих филмова који је код нас снимљен.
Нажалост код нас у Србији филм није промовисан колико је требало и на начин како је требало из разлога што је истакнута југословенска црта организације Млада Босна.Из личног искуства могу да кажем да је рецимо приликом скупљања новца међу Делијама,док још филм није снимљен, расположење да се помогне пројекту спласло баш из разлога што се зна став људи који воде трибину о Југославији.Али то је већ наш проблем када је реч о односу према сопственој историји.