Кум Жоржо wrote:Ahahahhaha, pa zamisli ovu glupost.
Ček, ako sam ja i još neko tražio tekstove o mitologiji, momentalno sam postao sljedbenik Svaroga i Peruna?
I drugosrbijanac. Pazi se sendvica...
Кум Жоржо wrote:Ahahahhaha, pa zamisli ovu glupost.
Ček, ako sam ja i još neko tražio tekstove o mitologiji, momentalno sam postao sljedbenik Svaroga i Peruna?
1958 wrote:Кум Жоржо wrote:Ahahahhaha, pa zamisli ovu glupost.
I drugosrbijanac. Pazi se sendvica...
Bolesni^od^ljubavi wrote:Sigurno se neću moliti ni Isusu jer me ni on neće spasiti. Čuj ovo rušenje aviona hahahaha. Kad mi se razboli dete otiću kod doktora jer znam da ga molitva neće spasiti nego doktor.
Bolesni^od^ljubavi wrote:A ne nego ću verovati tebi balavoj mentolčini i moliću se Isusu da mi dete ozdravi umesto da ga vodim kod lekara.
Da više ljudi pokušavaju da sami reše probleme umesto da se mole da im neko drugi reši veruj mi da bi mnogo bolje živeli. Problem se neće rešiti molitvom, to sam zaključio još kao veoma mali, kada god sam probao nije se desilo ama baš ništa. Zato sada sam rešavam svoje probleme ili zamolim nekog drugog da mi reši u čemu ja nisam dobar, ni jedan bog ti neće rešiti.
Смех младића wrote:Bolesni^od^ljubavi wrote:A ne nego ću verovati tebi balavoj mentolčini i moliću se Isusu da mi dete ozdravi umesto da ga vodim kod lekara.
Da više ljudi pokušavaju da sami reše probleme umesto da se mole da im neko drugi reši veruj mi da bi mnogo bolje živeli. Problem se neće rešiti molitvom, to sam zaključio još kao veoma mali, kada god sam probao nije se desilo ama baš ništa. Zato sada sam rešavam svoje probleme ili zamolim nekog drugog da mi reši u čemu ja nisam dobar, ni jedan bog ti neće rešiti.
E pa vidi,x puta sam bio u situaciji da sam sam u nevolji i da nema nikakve pomoci spolja.Svaki put kad sam se iskreno,iz srca pomolio Bogu,bez ikakvih dogmatskih ucenja i nekih napamet naucenih molitvi dobio sam odgovor i pomoc.Ali svaki put.A kad je moj sada pokojni otac pre 10 god dobio mozdani udar (to se desilo u Banja Luci) i kad smo ga doveli kuci u nasu bolnicu na lecenje kurva od doktorice je rekla da on nikad nece moci da prica niti da stane na noge jer na skeneru videla da mu je mozak sprzen i rekla da CE CEO ZIVOT BITI BILJKA.Nije dobio pomoc,nisu hteli ni da ga prime na odeljenje,nosio sam ga na rukama na 4. sprat kuci,molio sam se za njega jer nista drugo nisam mogao.Ubrzo smo ga odveli u banju,vrlo brzo je poceo da prica i prohodao je nakon par meseci.Toliko o doktorima retardirana majmuncino kojoj pisam i serem u usta
Смех младића wrote:Evo zamisljam vas "rodnoverce" u situaciji da se npr rusi avion ili vam se dete razboli i kome se molite u toj situaciji?Svarogu za avion Perunu za zdravlje?Lepo je videti komunjare i drugogradjanere u koaliciji
ElPadrino wrote:Prijedlog za nekog ko ima vremena i želje da se raspiše - Slava, sveci i naša kultura.. Koliko sam pratio to je paganski običaj. Da li postoji još naroda koji imaju sličnu priču, kao mi sa slavom ?
Sukarno wrote:ElPadrino wrote:Prijedlog za nekog ko ima vremena i želje da se raspiše - Slava, sveci i naša kultura.. Koliko sam pratio to je paganski običaj. Da li postoji još naroda koji imaju sličnu priču, kao mi sa slavom ?
Колико ја знам ми Срби смо јединствени међу хришћанима (православцима) по томе што да славимо славу и свеце.И да,то је јесте пагански обичај од кога СПЦ није никако могла да нас одврати,па је пронађен компромис.Дај им да славе Св.Илију Громовника уместо Перуна! Људи морају да схвате да су Немањићи хришћанство међу Словенима ширили мачем,клали их,чупали им језике и телесно кажњавали.Пошто смо ми као народ поприлично бандоглави и препознатљиви по инату,стара вера се задржала по забитима јужне и источне Србије као и Босне.
Слично је и са Русима.Ево шта кажу њихови историчари:
Hram slovenskog boga.Slika ulje na platnu V.Ivanova
Vladimir Veliki pokrstio je svoj narod 988.god,preobrativsi zemlju u pravoslavno hriscanstvo.Pre toga,Sloveni su vekovima obozavali Svaroga,Peruna i druge drevne bogove - od kojih je svaki imao razlicite moci i sa sobom nosio brojne specificnosti.
Kada je Vladimir Veliki,koji je vladao Kijevskom Rusijom od 980-1050.god,poslao svoje ratnike i pravoslavne svestenike da pokrste Novgorod,izdao im je naredbu da lokalnom stanovnistvu sruse drvenog idola Peruna - jednog od najvaznijih bogova u slovenskom paganskom verovanju.Tako je i bilo,vukli su idola ulicama udarajuci ga palicama,pre nego sto su ga bacili u reku Volhov.
Hriscani su hteli time da posalju simbolicnu poruku stanovnicima Novgoroda: "Pravoslavni Bog je pobedio!" Njihovi protivnici pagani,ponizeni i osramoceni,morali su da se povuku.Ljudi su vristali i plakali gledajuci kako hriscani udaraju Peruna palicama.Perun,Svarog,Mokos i ostali bogovi,bili su integralni deo njihove misticne svesti kroz vekove.
Кум Жоржо wrote:
Daj još!!!!
Takođe sam pročitao da spomenici na grobljima vuku korije iz tih vremena. Po predanjima, duša pokojnika je ostajala u tom kamenu, odatle navodno vuče i običaj ljubljenja spomenika.
Bolesni^od^ljubavi wrote:Drago mi je da ti je otac bio bolje posle Banje u kojoj je proveo vreme i drago mi je da ste ga vi odveli u tu Banju gde mu je neko pomogao (ili nešto) umesto da ste ostali kući i molili se. Ne možeš reći da su svi doktori govna nesposobna na osnovu jedne kao što si rekao kurvetine koja nije htela da pomogne. Zato uvek treba savetovati se sa više doktora i tražiti više mišljenja od jednog, posebno kod neke ozbiljnije stvari.
Смех младића wrote:Bolesni^od^ljubavi wrote:Drago mi je da ti je otac bio bolje posle Banje u kojoj je proveo vreme i drago mi je da ste ga vi odveli u tu Banju gde mu je neko pomogao (ili nešto) umesto da ste ostali kući i molili se. Ne možeš reći da su svi doktori govna nesposobna na osnovu jedne kao što si rekao kurvetine koja nije htela da pomogne. Zato uvek treba savetovati se sa više doktora i tražiti više mišljenja od jednog, posebno kod neke ozbiljnije stvari.
Nisam nigde ni rekao da ne treba ici kod doktora vec da u situaciji kad doktor ne moze i ocigledno ne zeli da pomogne pomogla je molitva,kao i fizioterapeut koji opet nije doktor..Zasto mislite ako neko veruje u Boga da automatski mora biti zatucani neandertalac,jel to neko pravilo mozda?
Цариград wrote:Daj molim te neku kjnigu vezano za slovensku mitologiju, istoriju, obicaje i sve sto je vezano za slovene.
A da nije ona od Nenada Gajica (Slovenska mitologija), dosta ljudi mi je reklo da zaobidjem tu knjigu, da nije bas naj naj...
Takodje, sjajni su tekstovi, svaka cast, i moja preporuka da napises o simbolima neki tekst, to je veoma zanimljivo, a ima se bogami i napisati fino.
ElPadrino wrote:Цариград wrote:Daj molim te neku kjnigu vezano za slovensku mitologiju, istoriju, obicaje i sve sto je vezano za slovene.
A da nije ona od Nenada Gajica (Slovenska mitologija), dosta ljudi mi je reklo da zaobidjem tu knjigu, da nije bas naj naj...
Takodje, sjajni su tekstovi, svaka cast, i moja preporuka da napises o simbolima neki tekst, to je veoma zanimljivo, a ima se bogami i napisati fino.
+1
Predlažem otvaranje teme Stari Sloveni i njihovi običaji ili nešto slično. Spojimo ugodno sa korisnim - imamo temu koju želimo na široko, uz to da ne ulazi u sukob sa ovom temom i imamo Gigu Moravca u stanju nirvane. Što bi rekle nove generacije "win - win" situacija ! (Za temu sam ozbiljan)
Mislim da je ova rasprava na principu doktor - molitva ustvari jedno te isto, samo 2 strane medalje. Neko se moli da doktor uradi sve kako treba, neko se moli Bogu da mu pomogne u teškim situacijama, neko se moli drugu Titu. Suština je da se svako moli na svoj način i vjeruje u nešto.
Users browsing this forum: No registered users and 16 guests