Postby brucelee » Tue Oct 25, 2016 11:39 am
Meni je smesna ta podela po tom pitanju na privatne i drzavne, ako izuzmemo one najvece fakultete Beogradskog univerziteta, gora je situacija u drzavnim fakultetima nego na privatnim.
Evo konkretno, na mom poslu masa ljudi je zavrsila drzavne fakultete i to uglavnom po unutrasnjosti a da nije tamo ni isla, a kamoli polagala neke ispite. Evo moj ortak jednom bilmezu da bi sacuvao posao od skoro 1000 eura odlazi u Trstenik ili tako negde i umesto njega polaze ispite te neke drzavne vise skole, da se taj lik ni ne pojavljuje na ispitima,a naprosto profesori ne proveravaju...i tako moj ortak zavrsava ispite umesto njega. A o placanju direktno da ne pricam.
A gde je afera Kragujevac i afera indeks, gde su druge afere na drzavnim fakultetima. Vi imate jasno naznacene poznate i priznate profesore kod kojih se zna valuta.
Kao neko ko je zavrsio privatni faks i kao neko ko je svestan da mu ta diploma znaci koliko i potrosena rolna toalet papira, odgovorno tvrdim da u vecini slucajeva ono sto se prica za privatne fakultete nije jednostavno istina.
Naravno da je lakse u odnosu na priznate drzavne fakultete proci neki ispit (pod priznate smatram pravni,ekonomski,saobracajni,fon,medicinski itd u Beogradu i nesto u Nsu malo), ali evo ja osim jednog ispita gde sam verovatno pusten jer je po sredi bilo licno poznanstvo i posle jos jednog ispita gde je profa bio raspolozen pa sve koji nisu znali za prolaz darovao sa 6ticom, nijedan jedini ispit niti sam platio,niti imao uopste u perspektivi naznaku neku da bi mozda mogao da platim ili ideju kome da platim ili prosao na ispitu tako sto se pojavio i polozio. Sa druge strane znam na drzavnoj visoj poslovnoj skoli postoji cenovnik i da je to otvoreno, a znam tako kad je ortak upisao posle dve nedelje mi je izdiktirao koji ispit koliko vredi. Naravno to ne znaci da toga nema na privatnim fakultetima,ali jednostavno tako je svuda.
Najjaci mi na poslu kolega zavrsio neki 'drzavni' ispit u Skoplju i to tako da kad ga pitas dve osnovne stvari u vezi onoga sto je zavrsio shvatis da nema pojma, takav on danas prica eto danas je lako imaju privatni tu platis i zavrsis.
I to je fama koja me jako nervira, ne zbog mog nebitnog studiranja,jer me licno zabole,nego sto danas vazi misljenje da onaj koji je zavrsio bilo kakav drzavni fakultet po raznim Vranjima,Trstenicima,kurcima palcima da je njihova diploma mnogo postenija od onoga koji je to zavrsio na nekom privatnom faksu.