19.07.2020 Nord Kids+Blitzkrieg(Metalist Harkov) vs Zaporozje+Marijupolj 11x11 1min 30 sek pobeda Harkov
Nord Kids

Blitzkrieg

Intervju sa clanom NSF iz 2018 god
Pozdrav!Molimo predstavite se našim čitaocima
-Dobar dan,zovem se Vyacheslav a među ekipom sam poznatiji kao Lobanja.
Za početak,čestitke na rođendanu vaše ekipe kao i za posljednju pobedu u Evropi!Pričaj nam o sebi.Kada si počeo aktivno da pratis Metalist?Tko je doveo na tribinu?
-Otac me je prvi doveo na stadion.Imao sam 9-10 godina.Metalist je igrao protiv Dnipra i pobjedio je 2-1.Jako sam volio atmosferu na stadionu.
Pričaj nam o svojoj ekipi.Tko je osnovao ekipu?Jesu li još uvijek aktivni danas?Koliko ljudi broji ekipa sada?
-Sada nema nikoga tko je bio u počecima ekipe.Najstariji trenutni članovi NSF su došli godinu i pol nakon osnivanja.
Jezgro ljudi koji imaju NSF majicu čini 14 ljudi.
Zašto si došao u NSF a ne neku drugu ekipu?Koji su kriteriji kojim neko postaje deo NSF?
-Uvek sam se žele sibati što je više moguće.I NSF mi je to omogućio.Svakog vikenda je znalo biti "vruće".Bilo je poziva drugih ekipa ali odabir je bio jasan bez sumnje.Nema posebnih kriterija.Glavna stvar je da budeš čovjek na prvom mestu,a borac će onda izaći iz tebe.
Poznato je da NSF majice posjeduje jako mali broj ljudi.Svaka ekipa daje svoje majice po raznim zaslugama.Kako to ide kod vas?Po tome kako osoba podiže status u ekipi?
-Da,sada je postalo popularno davati majice onima koji imaju 1-2 tuče u vrh glave ili su jednostavno biznis partneri.Sve kako bi se javnosti pokazalo da ih ima nekoliko puta više nego što ih zaista ima.Ljudi ovdje zarađuju NSF majicu godinama.Postoji određen broj tuča za proći,najmanje 10 od kojih nekoliko treba biti protiv top grupa,i vrieme provedeno u ekipi kao i moralne/ljudske kvalitete.Tek onda kandidat ima glasanje koje mora podržati većina ekipe.Tako da ljudi dobivaju majicu u proseku 4-5 godina nakon ulaska u ekipu.
Po tvom mišljenju,od svih 13 godina North Side Firm-a koje godine su bile najbolje?
-Naravno,rast i period Sekte 82(2012-2014).Najbolje tuče,putovanja.Aktivnost je bila nevjerojatna.I izdvojio bi 2018 godinu,ekipa je počela opet hvatati momentum,dolazak dobrih mladih momaka,mogućnosti po Europi.Mislim da najbolje i najzanimljivije doba za ekipu tek treba doći.
Vrlo često,pored NSF grba vidimo i Nord Kids grb.Kakva je tu situacija među dvie ekipe?Jesu li Nord Kids mlađa ekipa NSF i kakav je proces rasta u ekipi,sa vremenom se ide u NSF ili su Nord Kids neozavisna ekipa?Može li netko ostati u Nord Kids godinama i nikada ne nositi NSF majicu?
-Nord Kids su u NSF mladji.Ako osoba koja je godinama testirana prerasla taj nivo,onda ide prema jezgri NSF.Ima puno faktora tu,ne samo biti dobar "udarac".Ima ljudi koji su bili kod nastanka Nord Kids i ponosno nose njihov grb na svojim prsima već gotovo 7 godina.
Također jedno od češće postavljenih pitanja.NSF blok,koje ekipe su deo i koliko tu ljudi ima?
NSF blok uključuje:NSF,Nord Kids,YBP,Blitzkrieg,FGB.Ukupno možemo skupiti oko 80 ljudi(glavnih udaraca).
Reci nam o vremenu prije rata.Kakvo je to bilo razdoblje za vašu ekipu?Svi se sećamo uspeha NSF zajedno sa svojim kolegama,ostvarenim van Ukrajine.Što je po tebi bio razlog takvog značajnog rasta među grupama Metalista tih godina?
-2012-2013 su definitivno bile najbolje godine za Kharkiv.Razlog su inovativne ideje,mnoge koje su bile po uzoru na Rusku scenu,dobar odabir protivnika,70-75 test tuča kroz godinu,dobra igra kluba.Također,BOOM u huliganskom pokretu među mladim ljudima.
Odnosi sa Školom iz Moskve,njihov uticaj na Metalist i pomak na Ukrajinskoj sceni.Gledajući na događanja iz proteklih godina,misliš li da je odluka za savezništvo sa Moskovljanima bila dobra stvar?
-Tih godina sam bio jednostavan mladić iz mlađe ekipe pa je teško suditi o odlukama ljudi sa vrha.Ali činjenica je da je to savezništvo dalo ogroman napredak Ukrajinskoj sceni.Dovoljno je prisjetiti se sa kime smo se uspješno obračunavali tada: Dinamo i CSKA Kijev.
Misliš li da je moguće vratiti praksu dogovorenih tuča sa Rusima u sljedećoj deceniji?
-Iskreno,ne znam jeli to moguće sada.Ali život nam pokazuje da ništa nije nemoguće.U međuvremenu,mislim da ćemo idućih nekoliko godina imati zanimljivih turbulencija jedni sa drugima u Evropi.
Poznato je da su se tokom aktivnog rasta domaće scene tuče događale sa zavidnom aktivnošću.Poznato je da ste često sudelovali u susretima protiv Dinama i CSKA,mesečno je znalo biti puno tuča.Što možeš reći o vremenu kada si se počeo probijati u jezgru svoje ekipe?Što možeš reći današnjim mlađim generacijama kao osoba koja je prošla takvo čeličenje tih godina?
-Aktivnost prije rata je nadmašila sva moguća očekivanja.Svakog vikenda je bilo značajnih događaja,od livada u šumi do gradskih susreta i inostranih putovanja.Ne želim zvučati kao starac i klasična "ali u naše vrijeme" ali stvarno je bilo jebeno.Najbolje godine mog života,ludost mladost.Sada naravno sve to nije dovoljno,ali trudimo se ne mirovati već iskoristiti što možemo.Mlađima bi savjetovao-Prije svega da djeluju,a ne da pričaju.

Koje od svojih tuča se najviše sećaš i zašto?Isto tako i za putovanja.
-Najviše se sećam tuče protiv Capitals(D.Kijev) u Kharkivu,zašto?Jer kako je dan počeo odma smo bili testirani.Probudio sam se sa 38 temperaturom,spakovao se i otišao na mesto okupljanja dok je kiša padala.Onda je došla informacija da su Dinamovi pali od policije i morali smo ih čekati 3 i po sata.Spavao sam u autu čitavo to vreme.Ostali,nas 30(tada je bilo 3 ekipe iz našeg bloka) su za to vreme stajali pod drvetom,prerušeni iščekujući,svi mokri do kože.Do borbe je došlo i pobjedili smo za minutu,uspjeli smo u svemu,djelovali smo kao jedan.Nakon tuče,nisam mogao hodati do kuće sam,temperatura je sada već preko 39 bila i hvala momcima što su me doveli do kuce.I usput da kažem,nakon ove tuče godinu dana sam bio zbrinut oko oštre boli u peti,šepao sam i nisam mogao normalno stati na nogu.Pa slobodno izdvojite ovu tuču iako je svaka posebna i o svakoj bi se dalo napisati priča na više stranica.
Što se tiče putovanja,najbolja atmosfera je uvijek bilo kada se išlo u Dnipro.Sjećam se kada smo izbjegli sva policijska zaustavljanja i ušli u centar grada sa 70 ljudi(nije bila top ekipa) i šetali se do stadiona.Iako se ništa nije dogodilo,ali ovog putovanja se najviše sećam.Nigdje nisam imao takav adrenalin,čak ni na Kirovu protiv Dinama.
Pričajući o fudbalu,kako gledaš na trenutno stanje kluba i kakva je budućnost?Hoće li Metalist 1925 doći blizu uspeha Metalista u domaćem i evropskom fudbalu?
-Krenimo sa činjenicom da su ovo dva potpuno različita Metalista.Klub za koji sam ja navijao od svog djetinjstva trenutačno ne postoji.Oko Metalista 1925 sam potpuno neodlučan,da ili ne.
Slike domaćih i stranih navijača na internetu zadnjih mjeseci pokazuju da su jako mladi navijači u Metalistu na tribinama.Gdje su predstavnici top ekipa?Zašto ih ne vidimo na utakmicama kluba?
-Ne želim i nemam pravo pričati u ime svih,ali mislim da imaju isto mišljenje oko kluba kao i ja.Stariji se mogu okupiti i doći na stadion ali to je više da se vide sa prijateljima i popričaju.Trenutno ima dece na tribini u rasponu 15-20 godina.Usput,ovo je vidljivo kroz čitavu Ukrajinu ne samo u Kharkivu.

Približavamo se pitanjima i odgovorima koja naši čitaoci najviše čekaju.Putovanje u Češku i pobeda protiv Sparte Praga.Koliko su pripreme trajale?Tvoje mišljenje o momcima iz Praga?
-Dogovorili smo ovu tuču bez problema.Dobivši kontakt Sparte,naš čovek se sreo sa njima u Pragu i dogovori sve uvete.Pripreme su počele mesec dana uoči borbe.Česi su ostavili pozitivne dojmove.Organizacija tuče,lokacija sve je bilo na najvećem nivou.Česi su bili jaki,dobre atlete,pokušavali su se vratiti u borbi ali nedostajalo im je iskustva.Po meni,ovi momci imaju veliku budućnost,glavna stvar je da ne stanu već da idu prema naprijed.Nakon tuče svi smo razgovarali,rukovali se i otišli.Tijekom našeg boravka u Pragu više puta smo se spontano sreli u gradu,nasmijali se i zahvalili si na dobroj borbi.Uglavnom svi su bili sretni ovim događajem.