Српска навијачка сцена - дискусија

Odan

Re: Српска навијачка сцена - дискусија

Postby Odan » Sun Sep 30, 2018 1:17 pm

Чомбе wrote:Лоше је што се пуца, боде, штанглира...убија због клупских боја. И ту НЕМА оправдања.

Mislim da se svako normaln slaze sa ovim sto si napisao :!: I da dodam, lose je sto se stite ubice. Bez obzira sta se desavalo kobne noci!

друг члан

Postby друг члан » Sun Sep 30, 2018 6:36 pm

Како мислиш? Па 10-12 људи су у притвору због тога како чујем
Choose Life

Врховна команда

Postby Врховна команда » Mon Oct 01, 2018 12:21 pm

Једино решење за тренутну ситуацију је шума или нека пољана.

Додуше,та шума нема везе са фудбалом јер цео концепт "акцијања" је отишао у тешку крајност јер у Енглеској је то почело тако што се екипа скупи,потрпа се у превоз(ауто,воз или бас али воз највише),цирка се успут,размени се који ударац,пева се свом клубу,радује се победи/порази и после повратак кући и то је то.

Током радних дана си "цивил" а викендом си слободан и радиш оно што волиш.Ово данас је болест,чекање људи испред школе/факса/посла,праћење,отмице,потезање хладног оружја услед сопствене несигурности,итд...Људи из страха пуцају,боду и користе цигле,флаше,штангле,куване и то их није срамота да ураде али је зато срамота изгубити тучу?!

Срамота је рећи да те неко изненадио и боље се снашао на руке у датом моменту,срамота је рећи да је неко јачи или да има веће знање,...?!Болестан и накарадан систем који нема краја како тренутно ствари стоје и делује да ће бити још горе јер зла крв се све више шири.Али екипе(врх југа и севера а и осталих трибина) не сме да изађе на црту једни другима а млађи се само ложе и погрешне идоле величају и зато нам се дешавају трагични случајеви.

Лично сам циган али одавно не верујем ни својима а камоли онима што се деле на 500 фракција,исти су и једни и други.Млађи,ако читате овај форум,баталите те глупости и волите свој клуб искрено а не из неког интереса или фазона.Не падајте на приче оних који живе од навијања и лажног акцијања.

Sevastopole

Postby Sevastopole » Mon Oct 01, 2018 12:44 pm

Ti si sigurno tako prekaljen bio u mnogim situacijama, cim tako iskusno ocenjujes stanje.

Врховна команда

Postby Врховна команда » Mon Oct 01, 2018 12:53 pm

Sevastopole wrote:Ti si sigurno tako prekaljen bio u mnogim situacijama, cim tako iskusno ocenjujes stanje.

Био сам до скоро део приче и многе себи драге људе сам повредио,неке не својом кривицом увукао у неке ситуације,свашта проживео али касно схватио да то не треба да буде тако и да није вредно толике жртве и толиког цимања.Могао сам и главом да платим али хвала драгом Богу да нисам.Само из најбоље намере желим да дам савет млађој генерацији која мисли да има здраве приче у томе и то је то.

Odan

Postby Odan » Mon Oct 01, 2018 2:02 pm

друг члан wrote:Како мислиш? Па 10-12 људи су у притвору због тога како чујем

Mislo sam na Demirovo ubistvo!

Odan

Postby Odan » Mon Oct 01, 2018 2:17 pm

Elem, svrha mog pisanja na forumu je moja licna zelja (a verujem i svih vas) da se vrati ili da zazivi recimo ona akcija zabranjenih iz 2013. "Stop ubijanju, vratimo zdravo rivalstvo". Pa ako na bilo koji nacin mogu dati svoj doprinos tome, ja sam veoma zadovoljan.

Врховна команда

Postby Врховна команда » Mon Oct 01, 2018 2:21 pm

Odan wrote:Elem, svrha mog pisanja na forumu je moja licna zelja (a verujem i svih vas) da se vrati ili da zazivi recimo ona akcija zabranjenih iz 2013. "Stop ubijanju, vratimo zdravo rivalstvo". Pa ako na bilo koji nacin mogu dati svoj doprinos tome, ja sam veoma zadovoljan.

То!Здрава прича да се врати ако је икако могуће јер ако се овако настави,на стадиону ће бити по 300 људи и још много лоших ствари.После се људи питају где су људи из екипа,ко је иоле упућен и ко је био у томе,зна одговор на то питање али се прави блесав намерно због неке користи или је стварно луд.

Sevastopole

Postby Sevastopole » Mon Oct 01, 2018 2:32 pm

Nema sta da se vraca jer nista nije ni bilo zdravo. I u tom trenutku je sve bilo otislo u kurac, svaku etapu moze da se izvuce po nesto katastrofalno po navijacki svet i uopste za ljude koji sebe makar smatraju normalnim. Nema sta da se vraca kao sto rekoh, moze mozda samo sada da se proba da pocne nesto normalno. Mislim da ima zdravog razuma na svim stranama uprkos mukama koje se desavaju, sad je sve do ljudi.

Odan

Postby Odan » Mon Oct 01, 2018 2:45 pm

Ukoliko od tih 300 ljudi na stadioni navija i pruza organizovanu podrsku njih 100, siguran sam da to mnogo znaci igracima na terenu. Mislim da svi "placamo" preveliku cenu zbog ljubavi prema sportu i navijanju zbog negativnog stava koji su neki ljudi (na vlasti) promovisali za ultrase. Sto je imalo za posledicu recimo da za odgurivanje lutke od sebe neko najebe i upropasti mu se nekoliko meseci ili godina zivota. Ko ce posle to da mu vrati? Ovo sam uzeo kao primer. Da su svi cvecke na tribini bi navijale babe i tetke, a oni koji treba bi bili uz tv...

Врховна команда

Postby Врховна команда » Mon Oct 01, 2018 3:02 pm

Odan wrote:Ukoliko od tih 300 ljudi na stadioni navija i pruza organizovanu podrsku njih 100, siguran sam da to mnogo znaci igracima na terenu. Mislim da svi "placamo" preveliku cenu zbog ljubavi prema sportu i navijanju zbog negativnog stava koji su neki ljudi (na vlasti) promovisali za ultrase. Sto je imalo za posledicu recimo da za odgurivanje lutke od sebe neko najebe i upropasti mu se nekoliko meseci ili godina zivota. Ko ce posle to da mu vrati? Ovo sam uzeo kao primer. Da su svi cvecke na tribini bi navijale babe i tetke, a oni koji treba bi bili uz tv...

Слажем се за квалитетну подршку,и ја више подржавам квалитет него квантитет.Али да ли је то вредно тога да због зле крви и катастрофалних односа бројка спадне на то(лупио сам број,може и нешто више или мање) и да нам "сцена" која је већ катастрофална падне на још ниже гране?

Слажем се и за власт и за тај пример о којем причаш,сви знају на кога се то односи.Много је фактора који на то утичу али дај да барем ми (припадници сцене и људи који се боре за неку здраву причу) кренемо од нас самих и да мало смиримо страсти.Која је поента осакатити некога само зато што је у ривалској екипи?Отмице,потезање хладног оружја,коришћење ватреног оружја,сачекуше,стрес док се шета градом,итд...Само овде тј на овим просторима се правда коришћење штангле јер је то наводно навијачки реквизит.Ало људи,штангла да буде навијачки реквизит?!Па то усмрти човека ако га одаламиш 2,3 пута јаче у главу,о чему ми причамо?!Цигла,флаша,жно,секире,...Клинци бре не излазе у град без ножа или телескопа,о чему ми причамо.

Мора да се успостави неки нормалан и здрав систем јер ово не води ничему али то мора да почне од врха ударних трибина па да се шири и на остале.Што неко лепо рече горе,тешко је сагледати реално ствари кад си у томе него тек кад се повучеш,е онда можеш објективно да погледаш ствари и да се суочиш са истином.

Banda Descontrolada

Postby Banda Descontrolada » Mon Oct 01, 2018 3:16 pm

Srpska navijačka scena je u teskoj situaciji iz koje ce jako tesko izaci.

Prvo cu da zaobidjem Grobare i cigane i osvrnucu se na ostale grupe koje su u velikom padu u odnosu na prethodne godine kada je cjelokuona scena bila u zenitu.

Od grupa koje su bile itekako jake za nase uslove doslo je do toga da sada jedva opstaju,sa malom brojnoscu,bez snage da odrade gostovanje kao treba,kamoli neke akcije.

Razlozi tome su sto te grupe mogu da racunaju samo na ljude iz svog grada ili kraja,trpe represiju kojoj ne mogu da se odupru,ali i zbog toga sto nam ljudi sve vise odlaze van zemlje,to sto nam mnogi momci koji rade legalne poslove nemaju vremena za utakmice jer rade vikendima,a i ako imaju vremena cesto nemaju para ,mladje generacije koje fudbal i navijanje i ne interesuje puno.

Ove probleme imaju i dvije najvece grupe,ali te dvije grupe mogu da racunaju na ljude iz svih srspkih mjesta i da nije toga pitanje bi gdje bi bili i sjever i jug i istok bez provincije.

O Grobarima je tesko pricati jer su razdjeljeni na tri frakcije. Mislim da su samo pola energije koju su potrosili na medjusobne sukobe usmjerili na cigane da bi se drugačija prica sada pricala,ali sta da se radi.

Sto se cigana tice,i oni su u padu u odnosu na prethodne godine,ali se drze dobro i dalje,medjutim licno smatram da su u velikoj mjeri krivci za neke stvari koje se sada desavaju jer su svojim akcijama s motkama doveli do pistolja.

Nazalost,ovdje se kodeksi nikada nisu postovali,uvijek je bilo losih stvari pa i smrtnih slucajeva,nije to samo zadnjih par godina. To moze da se promijeni,ali za to treba puno puno rada i vremena.

Mozda neke nove generacije to urade,mada cisto sumnjam.
Vecchie maniere!

BelgradoSud

Postby BelgradoSud » Mon Oct 01, 2018 5:55 pm

Prvo da kazem za dnevnik da smatram kao svoj najveci navijacki uspeh to sto sam branio protivnickig navijaca od svojih, rizikujuci da slucajno dobijem preko lobanje i ja.

Bez obzira sto je taj isti 5 minuta pre nego sto je savladan jurisao sa stanglom na nas, ja sam osetio potrebu da zastitim coveka od lomljenjavruku, nogu, glave. Ne ultrasa, navijaca, kojeg kurca, nego da zastitim COVEKA.

U tom trenutku bilo je jos ljudi sa takvim stavom alu bilo je i onih drugih. Tih drugih svugde ima, na svim tribinama. Sto veca tribina vise ih ima. Kad se na sve to dodaju ove gluposti o krajevima, grafitima, plusevima, akcijanju to je katastrofa jebena.

Sve ste ovde napisali i svasta rekli i ko vrti pare i ko sta zna, a i dalje problem niste ili u slaboj meri ste dotakli. Ne znam koji kurac je bitno ko je u prici, ko je upucen, bitan, ko kapira fazon.

Serem se na pricu, ultrase i sve redom, zivoti padaju i tu nema filozofije. Ovde je glavno da ne izgubis, i da ne izadjes na crtu na ruke pa makar neko poginuo.

E tu je problem. Postali smo picke od naroda. Iskompleksirani, prevrtljivi, pokvareni. Bitno je da smo smekeri i ludaci iako nismo, da smo najjaci, uvek u pravu, najpametniji. Od gomile sukoba tek pi neki prodje u nekoj iole normalnijoj varijanti. Kad su se i Bugari dozvali pameti onda je jasno kolika smo govna. Talibanski mentalitet.

Resenje je da se ljudi manu oruzja i da se ponasaju kao ljudi a ne kao pavijani u dzungli. Sportski pozdrav.

Врховна команда

Postby Врховна команда » Tue Oct 02, 2018 9:58 am

Групе би више требале да се посвету клубу тј НАВИЈАЊУ.

Правој подршци својим клубовима а да смање мало личну промоцију.Да се на самој трибини пре/после/током утакмице више разговара о самој утакмици,о играчима,тренеру,дискутује о тактици,управи и таквим стварима а не само да се гледа ривалска трибина и да се смишљају напади,да се људи више сконцентришу на навијање + гледање утакмице а не на неке друге активности типа ривање,цирка,разговорање о свему и окретање леђа терену,итд...

Виђенији људи са трибина тако дају пример симпатизерима и онда су ти људи у фазону "Зашто бих ја навијао и скакао као манијак кад тај лик доле само рива и прича са ортацима и боли га туки за текму?" Дакле то су неке ситне ствари које утичу итекако на саму атмосферу а онда и на формат трибине.

Такође,ту је и права едукација људи у вези организованих група и навијања и ривала групе али то мора од врха да почне па да се шири и на остале људи па и на саме симпатизере.Цео систем и концепција размишљања да се промени.

Ево неко је написао на теми "Ултраси живе вечно" да је за 2 и по године колико та тема постоји,18 људи је изгубило живот у навијачким обрачунима,туга и срамота.Тотално губи смисао цела прича кад то не треба да буде тако.

BelgradoSud

Postby BelgradoSud » Tue Oct 02, 2018 3:28 pm

Ma sta ti znas, nisi u prici, ne cimas se, ne znas kako je iznutra, nisi upucen... Tad nije bilo mentaliteta to nisu ultrasi sranje zivo. Danas je pravi fazon svi imaju srce i muda.

fedayn

Postby fedayn » Tue Oct 02, 2018 3:42 pm

Sevastopole wrote:Nema sta da se vraca jer nista nije ni bilo zdravo. I u tom trenutku je sve bilo otislo u kurac, svaku etapu moze da se izvuce po nesto katastrofalno po navijacki svet i uopste za ljude koji sebe makar smatraju normalnim. Nema sta da se vraca kao sto rekoh, moze mozda samo sada da se proba da pocne nesto normalno. Mislim da ima zdravog razuma na svim stranama uprkos mukama koje se desavaju, sad je sve do ljudi.

Jel sme da se zna od kada ides na Zvezdu? To sto ti navodis da nema sta da se vraca na staro jer nista i nije bilo zdravo u navijackom svetu je obicna besmislica.Kada sam kao klinac gledao starijeg burazera i ostale momke iz kraja da se spremaju za utakmicu,sve mi je delovalo nekako bezbrizno bez ikakvih tenzija sto je i bilo zaista.A onda sam cimao starije da mi pricaju o tome (radi se 70-im) kako je izgledao njihov obican navijacki dan,dobivsi potvrdu za ono sto sam predpostavljao.Konkretno,kada govorimo o derbiju to se smatralo praznikom fudbala,ljudi su po gradu prolazili jedni pored drugih sa crveno-belim i crno-belim salovima,a incidenti su se desavali spontano,proisticuci iz provokacija.Dakle iako nisi imao formalno navijacka grupe sa nazivima,imao si ekipice iz kraja koje su se iskljucivo tukle sa onima iz suprotnog tabora koji su bilo spremni za tako nesto.Pa cak i u tom smislu,postojala su nepisana pravila,pesnice...redje ostala prirucna pomagala,ali iako je i to dobilo svoj pojavni oblik,sigurno nisi gruvao nekoga betonskom kockom ili udarao motkom do smrti,vec na prvi ili drugi udarac bacao to sa strane.Postojala je ljudskost u medjusobnim obracunima,a cak da nije, Krivicni Zakon u SFRJ je predvidjao smrtnu kaznu za bezobzirno ubistvo,dok danas klinci kao da idu s namerom nekome da uzmu dusu,jer jebiga izvuci ce se na neki nehat,neuracunljivost ...pa ce dobiti jedno 4-5 godina.Izdvojio sam jedan lep video iz tog perioda,naime radi se o VECITOM DERBIJU 1976:

Image

Sam bog zna koliko smo brat i ja nosili ovu zastavicu i sal sa slike.On je taj Zvedin komplet furao bas tih 70-ih,a ja krecem kao klinac 80-ih na istok i zapad sa istim tim salom kada se pojavljuju prvi huligani i ultras grupe sa nazivima i sto je najzanimljivije,atmosfera pred derbi i na derbiju,nimalo se nije razlikovala od one 70-ih...U pratnji ili bez pratnje starijih,ja sam i dalje mogao da se ucrvenim i slobodno idem ulicom,ne bojeci se da ce mi neko strgnuti sal,dok su huligani imali svoju pricu.

Tek kasnije,tamo negde sa raspadom SFRJ 1992/93 kada pocinjem da se interesujem za navijacki pokret i odlucujem da se guram u masu na severu,shvatam da ja vise ne mogu da nosim slobodno sal,da se nacin ponasanja izmenio,da su ljudi postali bezobzirni i da me moje godine nece spasiti od toga da ostanem bez obelezja,iako tada nisam ni u jednoj grupi - samo da napomenem da se 90-ih BITANGE uveliko pozicioniraju na tribini sto ce meni licno a i drugima znaciti u smislu da smo imali od koga u kraju da ucimo i kasnije da sa istim tim momcima idemo na utakmice.

Ali generalno stvari nisi isle u dobrom smeru,bio je taj rat 90-ih,sankcije,nemastina...kad se kriminalci ubijaju po ulicama,kada imas svakodnevne pljacke,provale...moze li navijacka scena zdravo da se razvija nezavisno od ostatka drustva?!Ja sam neko ko je od fer tuca pesnicama,u kasnijem periodu dosao do toga da nosim stenli secivo sa sobom krajem decenije i pocetkom 2000 god...priznajem i nije mi nimalo drago zbog toga sto sam dosao u takvu situaciju,a sve iz razloga sto sam secen po rukama lovackim nozem, gadjan kamenjem sa deset metara,branio se od palice,usna mi je lepo pocepana 99-e jednom prilikom i tako dalje...jos milion drugih nekih situacija...

Kako sam izasao iz tog zacaranog kruga i kako je doslo do toga da ponovo u kasnijem periodu krenem goloruk na utakmice? Pa tako lepo,seo sam zamislio se nad posledicama,ucio na losim iskustvima drugih ljudi,shvatio koliko oruzje moze da bude opasno u stanju razdrazenosti ukoliko ga imas sa sobom.I sto je najvaznije,poceo da procenjujem i eskiviram sukobe ukoliko vidim da druga strana nema dobru nameru,odnosno ne zeli fer odmeravanje snaga.

Zeleo bih jos nesto da porucim za kraj klincima koji su sada u grupama (iako nisam pristalica organizovanih sukoba,niti imam tu zicu pasioniranog huligana koji je isao na dogoverne tuce,posto se to kod mene iskljucivo desavalo spontano)....ako znate da neka ekipa igra prljavo...NEMOJTE DA SE POJAVITE! Necete zbog toga ispasti picke sto ne nasedate na namestaljku.Naprotiv,moci cete cistog obraza i uzdignute glave da setate ulicom,jer postujete pravila navijackog odmeravanja snaga,postovanja protivnika i PRE SVEGA LJUDSKOSTI!

a ti Belgrado Sud ne pricaj gluposti.Pre par godina ovi moji klinci iz kraja '95 godiste crtaju neko grafit...i kako sam ja generacija koja je tad isla na utakmice kada se ovaj rodio,doviknem mu: e mali pozdravi tatu...,to je ta komunikacija koji ja eventualno mogu da imam s tobom...

PS. A stvarno sam i isao sa njegovim caletom na utakmice. :mrgreen: :oops:

Okolofutbola

Postby Okolofutbola » Tue Oct 02, 2018 4:11 pm

Mladje treba izvesti na pravi put,treba sto vise pricati sa njima.Lako je ovde raspravljati se o Grobarima i Ciganima,njihovim akcijama,tucama itd...Neka ljudi stave prst na celo,nasa scena moze jedino da ozdravi ako mladji krenu pravim putem.Batalite se raznim izmisljotinama.Krajnje je vreme da se narod opameti.

BelgradoSud

Postby BelgradoSud » Tue Oct 02, 2018 4:51 pm

fedayn wrote:Izvinjavam se onaj prvi post gore nije bio kompletiran,a ti Belgrado Sud ne pricaj gluposti.Pre par godina ovi moji klinci iz kraja '95 godiste crtaju neko grafit...i kako sam ja generacija koja je tad isla na utakmice kada se ovaj rodio,doviknem mu: e mali pozdravi tatu...,to je ta komunikacija koji ja eventualno mogu da imam s tobom...

PS. A stvarno sam i isao sa njegovim caletom na utakmice. :mrgreen: :oops:

Si cuo ti za ironiju?

ReciNe

Postby ReciNe » Wed Oct 03, 2018 4:07 pm

U zemlji gde je poremecen svaki sistem vrednosti nema sanse da ce doci do ozbiljnijih promena u razmisljanju bar ovih mladjih generacija, svi su ludi i brzi, svaki je spreman za ove velike da uradi svasta... Dok se tribina stavi u prvi plan a u drugi njihov licni intres i kriminal ovde promene nece biti. Nisu davno bile 2011, 2012, 2013 kada je bar donekle bila u ekspanziji nasa scena a nije bilo toliko krvoprolica, sad nas je na svim tribinama sve manje a sve vise ubijenih i izlomljenih ljudi, ako nema suparnicke ekipa tu su da se medjusobno pokolju, sve naopako.

Чомбе

Postby Чомбе » Wed Oct 03, 2018 11:32 pm

Људи нереална су вам очекивања. Погледајте свакодневне вести из црне хронике...избо, упуцао, осакатио...На основу чега очекујете боље вести везано за трибину? Ко вам води месне заједнице, општине, локалне самопуправе, министарства... па да ви очекујете да вам трибине воде академици и моралне громаде?

Return to “Србија”