Sukarno wrote:
ОТПОР - Друштвени покрет у Србији (тадашњој републици у саставу СР Југославије) који је постојао у периоду 1998-2004.Активности овог покрета састојале су се од ненасилних протеста против режима Слободана Милошевића,захтева за спровођењем демократских реформи и борбе против корупције.Покрет је уживао широку подршку људи различитих политичких уверења,која се базирала на незадовољству владавином СПС-а и Слободана Милошевића.Чланови покрета активно су учествовали у "Булдожер револуцији" (5.октобар 2000) која је кулминирала збацивањем Слободана Милошевића са места председника.ОТПОР је накнадно постао инспирација за многе продемократске организације и друштвене покрете ненасилног протеста ван Србије међу којима су: "Кмара" (Грузија), "Време је!" (Украјина),ЗУБР (Белорусија),"Оборона" (Русија), "КелКел" (Киргистан), и покрет "6.април" (Египат).
На фотографији: Навијачи Црвене звезде на утакмици против Сартида у сезони 1999/2000.Скроз десно налази Јован Шурбатовић тада члан ДХСС који је врбовао младиће са трибине у партију и ДОС.У међувремену,Јован Шурбатовић мења политички дрес,постаје генерални секретар ФСС,и у слободно време кафенише са Владимиром Ђукановићем у емисији "На кафи са Ђуком":
https://youtu.be/b453RhbBr4o
Обрни окрени,СНС или ДОС,исто срање друго паковање.Децо бежите од оваквих људи.Када се на руским навијачким порталима појавила ова фотографија,обиље коментара је садржало реченицу: "Ау који педери!"
Secam se ove utakmice. Znam da sam iz bolnice gde sam posetio oca na samrti dosao na utakmicu. Ovo je bilo negde u maju 2000 . godine protiv Sartida, mislim da je poslednje kolo tog prvenstva ili poslednje koje smo igrali na Marakani gde smo mi cekali titulu jos od 1995. godine. Ulaz je bio slobodan pa sam prvi put doziveo da na utakmici koja nije derbi ili medjunarodna bude nekih 20ak hiljada ljudi i dobro popunjen sever.
Ako se ne varam, dan/dva ranije Sloba je preuzeo Studio B, kao poslednju tada opozicionu televiziju, pa se na stadionu osim zastava otpora pojavio i onaj Drazin unuk Vojislav Mihajlovic. Skandiralo se tada protiv Slobe i klicalo se Studiju B. Da dodam kontekst, Studio B nije bio bas neka klasicna opoziciona televizija tada, kao na pocetku 90ih, vec je to bilo glasilo SPO/a gde je bio onaj Kojadinovic. Svaka vest pocinjala sta je Vuk maniti radio. Znali su pre bombarodvanja da pocnu vesti da je omladina SPO/a imala neku idiotsku akciju, a onda druga vest da su Srbi stradali u kaficu Panda na Kosovu. Ali takva kakva je bila je zajedno sa Radio Indeksom i listom Blic jedino glasilo koje nije bilo pod Slobinom kontrolom u Beogradu. A u to vreme bilo je vazda nekih demonstracija i ozbiljnih prebijanja ljudi od strane policije. Mislim da je onaj snimak kada onog lika stizu i rastavljaju od batina panduri, sto je neko snimao sa zgrade, nastao bas u tom periodu.
Vrhunac tog proleca i bio je uletanje i preuzimanje Studija B od strane policije. Zato je dobar deo utakmice bio politicko skandiranje posle Slobe, zato se i nasla ta otporaska zastava na severu. Mislim da je na poluvremenu uleteo kordon, vidi se na slici koju je Giga postavio. Cak su kod sipke pendrekom jednog lika iz ekipe udarili u potiljak. Onda je krenulo komesanje bukvalno unosenje u facu pandurima, pljuvanje. Oni stajali mirno i posle nekog vremena izasli sa tribine. Mala je varnica falila da izbije tesko sranje. Posle utakmice sam otisao kuci jer sam preko autokomande isao u Juzni bulevar, ali izbilo je sranje bas kod Beogradjanke ako se ne varam gde su se navijaci sukobili sa policijom. Tog dana je bas veliki broj nasih zestoko prebijen plus je popadao u muriju. To je bio onaj vrhunac brutalnosti Slobine murije.
O samom otporu, najveci broj ljudi sa tribina ih je izbegavao i smatrao ih je obicnim pickicama, sto je vecina zaista i bila, a sto su posebno dokazali posle 5. oktobra. Ta zastava otpora nije bila opsteprihvacena ali je istolerisana tu utkamicu. Jer na faksu sam znao neku pijanu otporasicu koja mi je rekla da su uradili crvene i crne verzije zastava za nas i za grobare i to dosta njih. Retko koja je sirena na tribini. Cak mislim da se nikada vise nije pojavila na nekoj srpskoj tribini.
Prva sledeca utakmica je, ako se secam, bilo finale kupa, igralo se u sredu (ponovo ako se secam) protiv Napretka iz Krusevca. Ponovo je bila ogromna poseta na stadionu. Ne secam se zaista da je iko tu mahao otporaskom zastavom. Onda je u julu 2000. godine bio legendarni Torpedo i ona ogromna tuca sa murijom na severu. I tako dalje. Sezona 1999/2000. je i zapoceta onim gostovanjem u Cacku gde je isto bilo velikih nereda i tuce sa policijom i sa lokalcima, pa je ovako nesto bilo skoro ocekivano. Cela ta sezona nije bila normalna i puna tenzija.